Eerste paddenstoelen komen al tevoorschijn: ‘Bijzonder’

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
2 min
Het is nog niet eens zomer en de herfst komt al weer tevoorschijn in de natuur. Eind mei ging Piet Brouwer het bos in om slangen te tellen, maar kwam toen tot een heel andere ontdekking. Hij trof namelijk de eerste paddenstoelen van het jaar aan. Volgens paddenstoelenexpert Henk Remijn is dat erg vroeg in het jaar, melden Omroep Gelderland en Omroep Zeeland.

Brouwer staat er versteld van dat hij nu al paddenstoelen vindt. Normaal gesproken komen die een stuk later in het jaar, zo halverwege augustus, pas tevoorschijn, weet het lid van de Nederlandse Mycologische Vereniging te vertellen.

Nat weer

Dat de paddenstoelen nu al te zien zijn heeft een verklaring. Het is de afgelopen periode namelijk relatief warm geweest met veel regenval. Dat zijn weersomstandigheden waar paddenstoelen sterk op reageren. Daarnaast hebben de paddenstoelen volgens Remijn voldoende voedsel om te kunnen overleven.

Dat ziet Remijn de afgelopen decennia vaker gebeuren. “Daaraan kan je zien dat het klimaat een beetje aan het opschuiven is.” Hij vindt het mooi om te paddenstoelen te zien, maar stelt dat je je wel zorgen kunt maken over deze verandering.