Surfen in de Rotterdamse grachten: dat doe je vanaf juli

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
Het lijkt op een golfslagbad on steroids: de Rotterdamse Steigergracht wordt vanaf juli omgedoopt tot surflocatie Rif010. Dit weekend gingen de beste surfers van het land alvast de golven trotseren. Die waren volgens hen ’echt sick’, meldt NOS.

Het mag wat kosten, maar dan heb je ook wat. In totaal besteedde Rotterdam zo’n zeven miljoen euro aan de kunstmatige golven in de Steigersgracht. Een mooie eyecatcher voor de Maasstad, maar wel voor een prijs.

Dat wordt overigens ook doorberekend naar de surfers. Een uurtje surfen kost je 50 euro, een stukje duurder dan wanneer je naar de Hoek van Holland gaat. Maar dan heb je wel mooiere golven.

Eerste ‘surfpool’ van Nederland

Afgelopen vrijdag trotseerden een aantal ervaren surfers de golven in de gracht om te testen. Rif010 is de eerste ‘surfpool’ van het land: een betonnen bak waarin met luchtdruk kunstmatig golven worden gemaakt. Het is de eerste ter wereld die midden in een stad staat.

In de surfpool kun je zo’n vijftien surfbare golven verwachten in een uur. Dat zijn er ongeveer net zoveel als op een goede dag in de Hoek van Holland. In de poel zijn drie categorieën: voor beginners, semi-gevorderden en gevorderden.

Kosten

Op sociale media werd kritiek geleverd op het relatief dure initiatief: die noemden het elitair. Daarnaast zou het ook niet passen bij de huidige behoeftes van de stad. Het is namelijk de armste stad van het land, met meer dan 15 procent van de inwoners onder de armoedegrens en een tekort aan betaalbare woonruimte. Volgens Het Parool is er op vrijdag echter weinig terug te zien van die kritiek.

Open vanaf 6 juli

Vanaf 6 juli moeten de eerste mensen de surfpool kunnen betreden. Dat gaat gepaard met een wedstrijd die internationale talenten trekt. De opbrengst gaat voor een groot deel naar een stichting, waarmee Rotterdamse schoolkinderen met korting surflessen kunnen volgen.