Natuurmonumenten wil Marker Wadden verder uitbreiden

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
6 min
Natuurmonumenten wil het ecosysteem van de Marker Wadden verder uitbreiden. De natuurorganisatie concludeert dat de Marker Wadden een positieve bijdrage leveren aan zowel de biodiversiteit als de kwaliteit van het water in het Markermeer. Daarvoor moet de huidige kustlijn wel worden verbeterd. Dat zou nodig zijn, aangezien een deel van de eilanden vatbaar is voor schade door storm, hoogwater of stroming. Dat meldt Natuurmonumenten.

Met het plan ‘Marker Wadden Plus’ wil Natuurmonumenten in samenwerking met Markerzand de natuureilanden Marker Wadden verder uitbreiden en de huidige kustlijn versterken.

De Marker Wadden zijn kunstmatige natuureilanden in het Markermeer. Hier komt nieuwe natuur tot ontwikkeling, waardoor onder andere de kwaliteit van het water verbetert. Om de eilanden gezond en klimaatbestendig te maken zijn er volgens Natuurmonumenten wel maatregelen nodig. Zo zijn de eilanden kwetsbaar voor stroming, hoogwater en stormen. “In lijn met onze oorspronkelijke droom wil Natuurmonumenten Marker Wadden laten groeien. Uit onderzoek blijkt dat de natuureilanden de natuur en de waterkwaliteit van het Markermeer verbeteren, dus onze wens is alleen maar groter geworden”, zegt Roel Posthoorn van Natuurmonumenten. Volgens hem is er al een samenwerking en financiering gevonden om dit te realiseren. “Met Markerzand willen we zandwinning en natuurontwikkeling combineren. Het gebruik maken van natuurlijke processen blijft de basis, net als de aanleg van de Marker Wadden.”

Markerzand

Markerzand is een v.o.f., in het leven geroepen door Boskalis Nederland, Van Oord, Deme groep en Mineralis, en heeft een vergunning om zand te winnen in het Markermeer. Dit zand ligt echter onder een laag slib en klei. Dat moet worden afgevoerd, maar is volgens Natuurmonumenten juist het materiaal dat zij willen gebruiken voor het project ‘Marker Wadden Plus’.

Het idee is om de zandwinning te verplaatsen. Niet midden op het Markermeer, maar in de buurt van de Marker Wadden moet dat plaatsvinden. Zo kan de klei en slib direct worden gebruik en hoeft het niet te worden afgevoerd door schepen. Jeroen Dekker van Markerzand: “Door het slib en kleiachtige materiaal niet af te voeren maar direct toe te passen, kunnen we Marker Wadden verder versterken en uitbreiden. We zien kansen om de natuur verder te ontwikkelen door kosten te besparen bij de winning van zand.” Hij verwijst naar een onderzoek waaruit blijkt dat er zo’n 1.000 hectare nieuwe (onderwater)natuur kan worden gecreëerd met het materiaal dat wordt gewonnen.

Haalbaarheid

Nu willen Natuurmonumenten en Markerzand een onderzoek doen om te peilen wat de haalbaarheid is van het plan. Dit moeten technisch uitvoerbaar zijn en de benodigde vergunningen moeten realistisch zijn. Ook willen de organisaties in kaart brengen wat het draagvlak is van de mensen en of de uitwerking van het plan emissiearm kan worden uitgevoerd. Naar verwachting zijn de organisaties een jaar bezig met het onderzoek.

Foto: Peter Leenen