Twee stukken natuur bij Driebergen in beheer van Utrechts Landschap

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
3 min
Het Utrechts Landschap heeft twee stukken natuur van in totaal zo’n 8 hectare bij Driebergen overgenomen. Het gaat om een stuk bos in het Driebergse Bos en een historisch parkbos, waar vroeger de buitenplaats Beukenstein zat, meldt Utrechts Landschap.

De organisatie wil als eigenaar de stukken grond ‘natuur houden’. Het Driebergse Bos is een gemengd bos met loofbomen en naaldbomen, met een aantal fiets- en wandelpaden door het gebied. Het is onderdeel van het Natuur Netwerk Nederland, wat verschillende natuurgebieden met elkaar verbindt. Saskia van Dockum, directeur-rentmeester van Utrechts Landschap, stelt dat aaneengesloten natuurgebieden de biodiversiteit bevorderen en dat met de werving van het stuk bos een aantal percelen nu met elkaar verbonden worden. “Daarmee geeft het een boost aan de aanwezige natuur in het gebied”, aldus Van Dockum.

Uniek ontwerp

Oorspronkelijk behoorde Park Beukenstein tot de buitenplaats in Driebergen, die werd ingericht in een Japanse stijl, met vijvers, bospartijen en slingerpaden. Volgens Utrechts Landschap is dit een unieke vorm van tuinaanleg in Nederland.

Daardoor heeft het stuk bos een cultuurhistorische waarde. Het maakt overigens onderdeel uit van de Utrechtse Lustwarande, een gordel van meer dan honderd buitenplaatsen en landgoederen aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug.

Nodige beheer

Allereerst zal Utrechts Landschap het noodzakelijke beheer uitvoeren. Dat betekent achterstallig onderhoud aanpakken, zoals dode takken of rotte bomen bij wandelpaden verwijderen. Ook worden bomen gesnoeid. De boswachter is bezig met een beheerplan voor het parkbos.