Na vijf jaar kun je weer wandelen en fietsen over de Afsluitdijk

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
2 min
Na een lange periode van grootschalige werkzaamheden is het voor wandelaars en fietsers weer mogelijk om de Afsluitdijk over te steken. Deze is gedeeltelijk opengesteld, nadat de wandel- en fietspaden op 1 april 2019 werden gesloten voor werkzaamheden aan de dijk. Sindsdien konden fietsers en wandelaars gebruik maken van een busverbinding die hen over de dijk bracht. Nu kunnen zij de toch weer te voet of te fiets afleggen, meldt Wandelnet.

De periode van vijf jaar zou in eerste instantie zo’n drie jaar in beslag nemen, maar door een aantal onverwachte vertragingen duurde het iets langer. De verbinding is enkel op 1 en 2 juli van vorig jaar open geweest.

Sluizen

Sinds 26 juni is het grootste deel van de Afsluitdijk weer te bewandelen en te befietsen. Een afstand van bijna 25 kilometer tussen de sluizen door is toegankelijk per fiets of te voet. Alleen om de sluizen te passeren moet je nog met een speciale, gratis bus. Dit moet tot op zijn minst 2025. Die stopt bij twee haltes: Breezanddijk Noord en Monument Noord.

Uitzicht op de zee

Ondanks dat het redelijk recht voor zijn raap lijkt, is het zeker een aanrader om eens een wandeling of fietstocht te maken over de Afsluitdijk. Je hebt namelijk een mooi uitzicht over het UNESCO Werelderfgoed dat de Waddenzee is. De wandeling hoort overigens bij een langere wandelroute, het Zuiderzeepad. Daarnaast voert etappe 13 van het Nederlandse Kustpad deel 2 je over de Afsluitdijk.

Foto: Afsluitdijk door Johan Wieland