Deel Nederlandse vakantiegangers mijdt bestemmingen met kans op extreem weer

Door Nationale Recreatiegids / Femke van Arendonk
6 min
Vanwege extreme weersomstandigheden in de afgelopen zomers mijden Nederlandse vakantiegangers sommige bestemmingen. Dat blijkt uit onderzoek van het RTL Nieuwspanel onder leden.

Bepaalde vakantiebestemmingen werden altijd al gemeden door 17 procent van de ondervraagden. De kans op ongewenste weersomstandigheden waren op die vakantiebestemmingen het allergrootst. Veel mensen gaan het liefst niet op vakantie naar een land waar het extreem heet is.

Gardameer  

“In het hoogseizoen naar landen aan de Middellandse Zee doe ik liever niet meer. Daar is het veel te warm”, aldus een panellid. Het Gardameer, waar vorige zomer flinke hagelbuien een spoor van vernieling achterlieten, wordt ook genoemd als vakantiebestemming waar mensen liever niet naartoe gaan. “Het weer is daar zo onvoorspelbaar”, aldus een panellid. 

Kevin Mallie uit Maassluis is een van de Nederlanders die vorig jaar tijdens het noodweer bij het Gardameer op vakantie was. Hagelstenen zo groot als tennisballen vlogen door de ruiten van de caravan. Het gezin Mallie moest schuilen onder de tafel. Mellie wil zijn vakantiebestemming niet van het weer alten afhangen. “De hagelbuien beschouw ik als een incident.” 

Wel heeft hij voorzorgsmaatregelen getroffen. Voor de caravan neemt hij dit keer een hagelhoes mee. Mallie zou trouwens dit jaar met zijn gezin naar Spanje gaan, maar de campingeigenaren hebben een conflict met elkaar. De camping blijft gesloten, dus Mallie heeft uiteindelijk gekozen voor een vakantie in Nederland.

Extreme weersomstandigheden op vakantie

Bijna de helft van de vakantiegangers uit het panel heeft in de afgelopen vijf jaar zelf extreme weersomstandigheden tijdens hun vakantie meegemaakt. Vorig jaar in Spanje bijvoorbeeld, daar was het toen extreem warm. Sommige vakantiegangers hadden meerdere keren pech. “In Frankrijk hadden we in 2023 een gigantische hittegolf en toen deze voorbij was werden we van de camping gespoeld door modder.” 

De meeste vakantiegangers laten hun vakantiebestemming voor de zomervakantie niet afhangen van extreme weersomstandigheden. Als men eenmaal op de vakantiebestemming is, wordt het weer wel in de gaten gehouden. 

Vakantiebestemmingen

Net als vorige zomer blijft een kwart van de vakantiegangers in Nederland. Daarna zijn Frankrijk, Spanje en Italië populair. Sommige vakantiegangers laten weten naar een ander gebied te reizen. Zo is Zuid-Frankrijk te warm en kiest men daarom voor Bretagne. De vakantiegangers die vorige zomer extreem weer hebben meegemaakt gaf een derde kort na die ervaring aan risicovolle vakantiebestemmingen voorlopig te vermijden. Vier op de 10 vakantiegangers komt nu op deze uitspraak terug en zeggen zich niet te laten leiden door het weer.