Levende grasmaaiers helpen mee met natuurherstel AWD

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
2 min
Vanaf volgende week lopen er nieuwe dieren door de Amsterdamse Waterleidingduinen. Die zijn er om te helpen met het natuurherstel in het gebied. Op 15 juli komen honderden schapen naar het duingebied, meldt het Parool.

Momenteel worden de Amsterdamse Waterleidingduinen geteisterd door vergrassing. Daarbij worden planten en struiken verdrongen door dominante gras- en struiksoorten.

Dat komt onder andere door een afname van de konijnenpopulatie. Die zijn de afgelopen tijd steeds minder in het gebied. Ook een verhoging van het stikstofgehalte in het gebied draagt bij aan het probleem.

Natuurlijke grasmaaiers

Om dit tegen te gaan kan ervoor worden gekozen om te gaan maaien. Dat is echter een lastige opgave in een duingebied, waar je tussen heide moet maaien. Daar kom je niet makkelijk bij. Een beter alternatief hiervoor zijn schapen. Nathalie Delfos van Waternet vertelt dat schapen makkelijk te sturen zijn en alle woekerplanten eten. “Bovendien is dat ondanks ons gebruik van biodiesel of elektriciteit een stuk vervuilender dan wanneer schapen grazen.” Een win-winsituatie dus.

Vanaf midden juli komen er zo’n 250 tot 300 schapen naar de Amsterdamse Waterleidingduinen. Er is door Landschapsbeheer een begrazingsplan opgesteld. De grazers blijven tot november in het gebied.