Gelderland maakt geld vrij voor aanpak grootschalige natuurbranden

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
3 min
Om de natuurbrandveiligheid in natuurgebieden in de provincie te verbeteren heeft Gelderland 700.000 euro beschikbaar gesteld. Klimaatverandering kan ertoe leiden dat er sneller een onbeheersbare natuurbrand ontstaat. Dat wil de provincie zo veel mogelijk onder controle kunnen krijgen, omdat deze branden grote gevolgen kunnen hebben voor zowel de natuur als mensen.

Gemeenten, de provincie en veiligheidsregio’s werken samen aan een goede aanpak bij grootschalige natuurbranden. Zo zijn de taken in twee sporen verdeeld onder de drie organisaties: risicolocaties en natuur.

Recreatieparken en zorginstellingen in de natuur

Spoor 1, de risicolocaties, zijn een taak voor de gemeenten en veiligheidsregio’s. zij maken plannen voor natuurbrandbeheersing bij risicovolle locaties, zoals vakantieparken en zorginstellingen die grenzen aan een natuurgebied. Veel van deze plekken liggen op de Veluwe.

Gevolgen voor de natuur

Het tweede spoor gaat om de gevolgen voor de natuur van natuurbranden. Daarvoor is de provincie verantwoordelijk. Brand is niet per definitief slecht voor de natuur, maar een onbeheersbare brand is dat vaak wel. Daarom gaat de provincie onderzoeken hoe kan worden voorkomen dat branden overslaan naar andere gebieden door compartimentering. Dat wil zeggen: een landschap zo inrichten dat er afgegrensde deelgebieden ontstaan.

Snelle analyse risicogebieden

De drie veiligheidsregio’s in Gelderland brengen alle 700 risicoplekken in kaart. Zij maken een risicoanalyse met een bijbehorend advies over de te nemen maatregelen. Om ervoor te zorgen dat dit sneller gaat is extra geld gevraagd van de provincie.

Afbeelding ter illustratie