Voor mensen minder plezierig, maar de natuur gedijt wel in de regen

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
2 min
Ondanks een zonnige dag van gisteren worden de afgelopen maanden omschreven als 'nat'. Ook voor de komende tijd is de weersverwachting wisselvallig. Dat is geen probleem voor de Nederlandse natuur. Die vindt de natte periode wel prima, meldt Omroep Zeeland.

Een groen natuurgebied met kwakende kikkers. Bloemen in bloei en florerende planten. Het is allemaal te zien bij Oranjezon in Oostkapelle. Een boswachter van het natuurgebied, Erwin Put, laat zien dat de natuur er hier prima voorstaat. Hij wijst naar Biggenkruid, met grote gele bloemen. Die en het sint-janskruid doen het goed door de vele regen.

Bestuivende insecten

En waar bloeiende bloemen groeien, komen vanzelf de bestuivende insecten zoals hommels en bijen op af. “Er is nu veel nectar en daar komen de bijen weer op af.” Eén kanttekening die de boswachter plaatst is de temperatuur. Dat mag wel een tikkie warmer.

Het is niet alleen de natuur in Zeeland die het goed doet. Ook in de provincie Utrecht, zoals op de Utrechtse Heuvelrug, zijn de natuurexperts blij met de regenval. “Een goede ontwikkeling voor de natuur”, noemt hydroloog Niko Wanders het. Ook in het natuurgebied De Peel in Noord-Brabant zijn boswachters positief. Tegen Omroep Brabant zegt boswachter Lieke Verhoeven dat ‘dit echt heel goed voor De Peel is’.