Vierdaagselopers gaan op 'Roze Woensdag' naar Wijchen

Door ANP
2 min
De tweede dag van de Nijmeegse Vierdaagse brengt de wandelaars woensdag naar het Land van Maas en Waal, en eindigt traditiegetrouw in een roze festijn in Nijmegen. De stad profileert zich op de woensdag van de Vierdaagse altijd als 'regenbooghoofdstad' van Nederland, waarmee aandacht wordt gevraagd voor de LHBTIQ+-gemeenschap. Rond de Vierdaagsefeesten is er een speciale programmering, veel wandelaars en feestgangers zijn in het roze gekleed en ook wordt de Pride Walk gelopen.

De ruim 44.000 wandelaars van woensdag gaan eerst naar het dorpje Alverna en trekken daarna richting Wijchen. De wandelaars van de 50 kilometer gaan ook over de dijk langs de Maas richting Wijchen. In Wijchen, waar het altijd groot feest is, komen alle afstanden weer samen. Dat leidt ieder jaar tot flinke drukte in die plaats, omdat de duizenden wandelaars tegelijkertijd door Wijchen moeten.

Het wandellegioen gaat na Wijchen door in de richting van Beuningen, Weurt en komt uiteindelijk weer Nijmegen binnen.

De tweede dag van de Vierdaagse is ook altijd de dag met de meeste uitvallers. In het verleden was er vanuit sommige lopers kritiek op de grote drukte tijdens Roze Woensdag, omdat de wandelaars werden opgehouden door de grote drukte in het centrum van Nijmegen. Vorig jaar gaf de organisatie wandelaars extra tijd om binnen te komen, omdat het wandellegioen vast kwam te zitten achter de Pride.