Recreatiegebied Den Treek deels afgesloten vanwege incident met wolf

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
1038 min
In korte tijd zijn er meerdere incidenten geweest met een wolf in de gemeente Leusden. Mogelijk omdat de wolven welpen hebben. In ieder geval concludeert de provincie Utrecht dat het gaat om ‘zeer beschermend gedrag’. Daarom besluit Utrecht dat een deel van het recreatiegebied op Landgoed Den Treek af te sluiten voor recreanten en bezoekers. Dat geldt tot in ieder geval 15 augustus.

Het incident van een wolf die een kind beet was de druppel die de emmer deed overlopen. Het kind werd door een wolf gebeten op het landgoed. Eerder deze maand is een hond gebeten door een wolf.

Noodbevel

In het gebied dat de gemeente Leusden afsluit geldt een noodbevel, waarmee de eigenaar van het landgoed de opdracht heeft meegekregen om het gebied te sluiten. Om dit te handhaven is onder meer extra toezicht aanwezig. Recreanten en andere bezoekers mogen hier niet meer komen.

Burgemeester Bouwmeester van Leusden: “Ik begrijp dat dit beangstigend kan zijn voor wie dit is overkomen. We gaan daarom op advies van experts van de provincie uit voorzorg een kerngebied afsluiten. Ik ga ervan uit dat iedereen hier begrip voor heeft en doe een dringend beroep op gezond verstand hierin, zodat iedereen in Leusden veilig en gezond kan blijven.”

Gebied met negatief advies

Confrontaties

Voor een groter deel van het natuurgebied geldt nog altijd het dringende advies om het te vermijden. Recreanten, sporters en andere bezoekers (met honden) kunnen verstorend zijn en nieuwe confrontaties uitlokken. Mocht je toch een wolf tegenkomen, blijf rustig staan en maak je zo groot mogelijk, door bijvoorbeeld de armen uit te strekken. Wanneer een wolf naar je toe loopt, loop dan rustig achteruit terwijl je zicht houdt op de wolf. Ga niet rennen, daardoor kan de wolf je verder achtervolgen. Ook kunnen harde geluiden de wolf afschrikken.