Oproep voor extra openbare toiletten langs de Noord-Hollandse kust

Door Nationale Recreatiegids
5 min
Slechts een paar gemeentes in de provincie Noord-Holland hebben plannen om extra openbare toiletten te plaatsen. Ga je een dagje naar het strand, let er dan op dat je mogelijk geen wc’s tegen zult komen. Een domper voor de Toiletalliantie. Zij zagen graag dat er op meer plekken toiletten worden geplaatst. Zij doen dan ook een oproep aan gemeentes, meldt NH Nieuws.

Uit onderzoek van de Toiletalliantie van de Maag Lever Darm Stichting blijkt dat er zo’n 3,5 miljoen mensen rondlopen met een vorm van buik- of blaasaandoeningen. Een kwart van hen durft volgens de organisatie niet altijd uit huis te gaan, omdat zij bang zouden zijn geen toilet te kunnen vinden.

NH Nieuws deed een rondgang onder de gemeentes langs de Noord-Hollandse kust met de vraag of zij plannen hebben openbare toiletten te plaatsen. Volgens de Toiletalliantie zijn die er namelijk veel te weinig, wat sommige mensen dus belemmert om naar het strand te gaan. En omdat er volgens de organisatie ook te weinig toiletten zijn voor de mensen die wél naar het strand gaan, leidt dat tot ongepaste situaties in de duinen.

Voldoende toiletten op Texel en in Zandvoort

Een aantal gemeentes voldoet echter wel aan de vraag naar openbare toiletten. Zo hebben de gemeentes Texel en Zandvoort volgens de organisatie voldoende wc’s, en plaatst de gemeente Bergen bij Camperduin ook een extra toilet. Ook Velsen concludeert na onderzoek dat er voldoende toiletten zijn, net zoals bij de stranden in Den Helder.

Waar weinig tot geen toiletten te vinden zijn, zijn de kustgemeentes Beverwijk, Bloemendaal, Castricum, Heemskerk en Schagen. Daar zijn eveneens geen plannen om meer toiletten te plaatsen. Die verwijzen de badgasten door naar strandtenten. Maar die hebben vaak geen openbare toiletten, dus moet men toestemming vragen. En wanneer het paviljoen gesloten is, dan zijn de toiletten ook niet toegankelijk. In Castricum leidde het tot het initiatief van een strandtent om zelf een openbaar toilet neer te zetten, omdat zij vinden dat er te weinig wordt gefaciliteerd door de gemeente.

Hoge Nood-app

Mocht je willen weten welke stranden openbare toiletten in de buurt hebben, dan is de app van de Toiletalliantie, 'Hoge Nood', een optie. Daarin staan de meeste openbare toiletten op een kaart, zodat je precies weet waar de dichtstbijzijnde toiletten zijn.