Strand op Brouwersdam dreigt te verdwijnen door zandhonger

Door Johanne Levinsky
3 min
Het strand op Brouwersdam dreigt te verdwijnen door zandhonger. Zonder ingrijpen is het strand over een paar jaar al weg. Dit heeft tot gevolg dat omwonenden er niet meer kunnen genieten van de zon en eigenaren van strandpaviljoenen er geen geld meer kunnen verdienen. Toerisme speelt op Brouwersdam namelijk een belangrijk rol, laat wethouder Daniel Joppe van de gemeente Schouwen-Duiveland weten. Dit meldt Omroep Zeeland. 

Zandhonger is ontstaan door de aanleg van de Deltawerken. Hierdoor zijn de stromingen in het water in Zeeland namelijk veranderd en verdwijnt er tijdens stormen zoals gebruikelijk zand van het strand, maar is er geen natuurlijk aanvoer meer die het zand vernieuwt. In 2016 greep Rijkswaterstaat nog in door zes miljoen figuurlijke kruiwagens met zand op het strand aan te leveren. Golven, het getij, wind en stromingen hebben ervoor gezorgd dat dat zand permanent naar de zee is verhuisd.

Kunstmatige mosselbanken

Joppe is samen met Rijkswaterstaat, de provincies Zeeland en Zuid-Holland en de gemeente Goeree-Overflakkee naarstig op zoek naar oplossingen. De hoop is dat kunstmatige mosselbanken de zandhonger van de zee stillen. Korven die voor zandhoping zorgen, moeten meer zand op het strand aanleveren zonder dat het weer wegspoelt. Vraag is wel: wie gaat hier financieel voor opdraaien? De wethouder heeft goede hoop dat alle betrokkenen hun portemonnee hiervoor willen trekken. Maar voordat deze kwestie aan de orde komt, moet onderzoek plaatsvinden naar de beste oplossing voor het probleem. Waarschijnlijk duur het nog zo’n twee jaar voordat een reddingsactie kan plaatsvinden.