Gooise bossen vaker toneel voor ruziënde mountainbikers en hondeneigenaren

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
In het Goois Natuurreservaat krijgen mountainbikers en hondeneigenaren het steeds vaker aan de tak, uh stok. Waar de hondenbaasjes zich ergeren aan voorbijrazende mountainbikers, zitten die op hun beurt niet te wachten op de mensen die hun honden uitlaten. Daarom zijn er nu scherpere regels opgesteld, tentoongesteld bij de ingang van het natuurgebied, meldt NH Nieuws. Hiermee moet de bonje voor eens en voor altijd voorbij zijn.

Vorig jaar liet het Goois Natuurreservaat onderzoek doen. Daaruit kwam naar voren dat er steeds meer meldingen van overlast worden gedaan in het natuurgebied en dat het aantal ergernissen is toegenomen. De voornaamste redenen zijn de toegenomen populariteit van natuurrecreatie en de drukte in het al zo drukke natuurgebied.

Paden zijn voor iedereen

De twee botsende partijen dachten dat zij alleenrecht hebben van de paden. Zij zijn ook de groepen die de meeste strijd kennen. Zij maakten beide ongeveer evenveel meldingen over de andere partij.

De boswachter van het natuurgebied benadrukt dat iedereen gebruik kan maken van de paden. Dat hebben ze nu ook op borden aangeduid.

Hap

Nu gebeurt er nog wel eens iets. Zo is het toegestaan om honden los te laten lopen in het gebied, met als gevolg dat een mountainbiker soms wordt achternagezeten door een blaffende hond. De boswachter vertelt dat het ook wel eens eindigt met een hond die in de kuit van een fietser bijt. En dat is niet prettig.

Maar de fout ligt ook wel eens bij de mountainbikers. Die moeten hun snelheid aanpassen wanneer zij langs wandelaars fietsen. Je sjeest ook niet in je auto met 100 km/u langs een wandelaar. Ze dienen respect te tonen en ruimte te maken voor andere recreanten, stelt de boswachterr.

Begrip en respect

Meer dan rekening met elkaar houden kan dan ook niet worden gedaan. Volgens de boswachter leidt het maken van een aparte mountainbike-route tot meer fietsers en dus ook meer ongelukken. Ook stelt hij dat het veel onderhoud kost, en tijd is geld. Tijdsloten of een fietsvignet hebben geen steun. Iedereen moet het natuurgebied kunnen betreden. Daarom moeten mensen gewoon en beetje respect en begrip naar elkaar tonen, aldus de boswachter.