Steeds vaker moet je betalen voor toegang tot natuurplassen

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
Ook vandaag stijgt de temperatuur tot boven dertig graden. De perfecte weersomstandigheid om een duik te nemen in de nabije natuurplas. Daar moet je tegenwoordig wel steeds vaker entreegeld voor betalen, meldt RTL op basis van constateringen van deskundigen.

Het is een ontwikkeling die niet onverwachts komt, maar wel een keerzijde kan hebben, denkt Gerard Gielen, toerisme-expert bij de Breda University of Applied Sciences. Hij stelt dat het er namelijk wel toe leidt dat mensen met een kleinere portemonnee eerder natuurplassen gaan mijden.

Toch vindt hij het niet raar dat beheerders entreegeld vragen. Beheer en onderhoud van de plassen kost simpelweg ook geld. En dat is niet altijd uitbundig aanwezig bij bijvoorbeeld gemeentes. Die besteden het uit aan ondernemingen, zoals bedrijven als Leisurelands. In alleen de provincie Gelderland beheert die al 19 recreatiegebieden.

Parkeergeld

Wat Gielen ook geregeld ziet, onder andere bij Leisurelands, is dat er geen toegangsgeld maar parkeergeld wordt gevraagd. Hij vindt het een verkapte vorm van entreegeld.

Het gebeurt overal in het land. Volgens Gielen is het tegenwoordig lastig om een gratis toegankelijk natuurstrand te vinden. Het leidde bij de Limburgse Maasplassen tot ophef onder de bewoners van het gebied. Daar werd bij één van de laatste gratis stranden in de omgeving, MRT Beach (ook bekend als het Thornerstrandje), ook toegangsgeld gevraagd. Deze is nu afgesloten met een hek, maar de strandbezoekers krijgen er wel een toilet en strandbedden voor terug. Ondernemers voelden zich genoodzaakt om het strand af te zetten omdat er wel eens illegale feestjes werden georganiseerd. Nu kost toegang vijf euro per volwassene, voor kinderen de helft.

Hoeveel plassen er entreegeld vragen, weet Gielen niet precies. Wel constateert hij een trend. Daarom roept hij ook op tot onderzoek hiernaar.

Afbeelding ter illustratie