Wees een luie tuinier: 'Dat bevordert de biodiversiteit'
Gerritsen, die eerder in Rotterdam woonde en naar de groene omgeving van de Brabantse Wal verhuisde, benadrukt het belang van verscheidenheid in flora en fauna, van bacteriƫn tot olifanten. Hij legt uit dat eenvoudige maatregelen, zoals minder maaien, het laten verwilderen van tuinen, en het toestaan van inheemse planten om te groeien, aanzienlijk kunnen bijdragen aan een gezonde biodiversiteit. Gerritsen, die inmiddels een gewaardeerd gids bij IVN is geworden, merkt op dat ondanks sommige negatieve trends, zoals de afname van vlinders, er ook positieve ontwikkelingen zijn, zoals de toename van libellen in gebieden zoals De Kraggeloop.
De Kraggeloop, een natuurproject dat een onbekende sloot transformeerde in een meanderende beek, heeft zich ontwikkeld tot een hotspot voor natuurliefhebbers en een toevluchtsoord voor diverse planten- en diersoorten. Dit project toont aan hoe door bewuste ingrepen, zoals het behoud van dood hout en het beheer van stikstofhoudende bodems, de biodiversiteit versterkt kan worden.
Op het symposium zal Gerritsen spreken over wat biodiversiteit is, de huidige stand van zaken op de Brabantse Wal, en praktische tips geven voor het bevorderen van biodiversiteit, zowel door overheidsmaatregelen als door individuele acties in eigen tuinen.