Zonering voor recreatie en natuurbescherming in Brabantse Leenderbos

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
6 min
De bossen en natuurgebieden in Brabant worden steeds vaker door natuurliefhebbers gevonden. Het is dan ook prima geschikt om van de natuur te genieten of lekker tot rust te komen. Maar die aantrekkingskracht heeft ook een keerzijde. Zo is de natuur kwetsbaar en recreatie oefent hier grote druk op uit. Daarom gaan terreinbeheerders aan de slag met recreatiezonering, meldt Provincie Noord-Brabant.

Het landschap van de natuur in het Leenderbos en de Groote Heide kent een grote diversiteit. Met naaldbossen, heide, vennen en stuifduinen kent het een gevarieerd landschap. Die gevarieerde natuur wordt doorkruist door verschillende beken, zoals de Tongelreep. Door deze grote variatie ben je niet snel uitgekeken op de natuur in de omgeving. Deze natuurgebieden ontlenen zich dan ook goed om heerlijk in rond te zwerven.

De twee natuurgebieden vallen samen onder het grotere Natura 2000-gebied Leenderbos, Groote Heide & De Plateaux. Dit is het natuurgebied tussen Eindhoven, Luyksgestel, het Belgische Achel en Soerendonk. Het zijn aangewezen beschermingszones die vallen onder de Vogel- en Habitatrichtlijn (VHR), waarin staat welke plant- en diersoorten beschermd moeten worden. Het moet zorgen voor het behoud en verbeteren van de biodiversiteit. Ook de Brabantse natuurgebieden zijn de leefomgeving van een aantal plant- en diersoorten die beschermd moeten worden: de zeldzame drijvende waterweegbree, de kamsalamander, de nachtzwaluw en de beekprik.

Buitenrecreatie

Waar het Leenderbos vroeger een productiebos voor hout was, is het nu een natuurgebied waar ook recreatie belangrijk is. Veel wandel-, fiets- en ruiterpaden lopen door het gebied en er zijn andere recreatievoorzieningen voor de mens. Niet gek dus dat er veel mensen op afkomen. Het kan er echter wel voor zorgen dat het evenwicht tussen natuur en mens wordt verstoord. Om die balans weer terug te brengen en ervoor te zorgen dat we allemaal van de natuur kunnen blijven genieten, maken veel natuurorganisaties gebruik van recreatiezonering.

Recreatiezonering

Niet alle natuur, en zeker de meest kwetsbare natuur, is nu eenmaal niet geschikt voor recreatie. Natuurlijk willen we alsnog graag van de natuur genieten, dus moeten we tot een evenwicht komen van natuurbescherming en natuurbeleving. Om dit voor elkaar te krijgen zijn er in het natuurgebied verschillende zones. In de ene zone staat de natuur centraal, waar geen recreatievoorzieningen zijn en wat geldt als rustgebied voor dieren. In de andere zone is er juist meer nadruk op recreatie gelegd. Denk aan een hondenlosloopgebied of een evenementenlocatie. Maar er zijn ook zones die tussen de twee uitersten liggen. Daar gelden regels voor beperkte recreatie.  

Foto: Boswachter bij bewegwijzering Leenderbos (Provincie Noord-Brabant)