Aftrap campagne tegen illegaal gebruik fatbikes door jongeren

Door Johanne Levinsky
3 min
Het is levensgevaarlijk én verboden om met 60 kilometer per uur op je fatbike of andere elektrische fietsen te maken. Om illegaal gebruik van e-bikes onder de aandacht te brengen en te bestrijden, trapt minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat vandaag de campagne ’t kan hard gaan’ af, specifiek gericht op jongeren en hun ouders. Dit meldt Rijkswaterstaat. 

En elektrische fiets mag boven de 25 kilometer geen elektrische trapondersteuning geven. Doet een e-bike dat wel, dan is deze opgevoerd en dat mag niet. Fietsen mogen ook geen motorvermogen boven de 250 watt hebben of een gasthendel hebben die de snelheid opvoert tot boven de 6 kilometer per uur. Voertuigen die niet aan deze regels voldoen zijn eigenlijk een bromfiets en hebben een RDW-keuring nodig. Bestuurders moeten bovendien een rijbewijs en helm hebben en moeten voldoen aan de minimumleeftijd.

Fikse boete en inbeslagname

Jongeren die hier niet aan voldoen, riskeren een boete van 310 euro. Bij een tweede aanhouding moet het bedrag nog eens betaald worden én neemt de politie de e-bike in. Iedereen boven de 12 jaar kan hier een strafblad voor krijgen. Veroorzaak je een ongeval, dan heb je ook nog eens flinke schade- en ziektekosten waar je zelf voor moet opdraaien.

't Kan hard gaan

De overheidscampagne ’t kan hard gaan’ maakt jongeren en hun ouders hiervan bewust via radiospotjes, social media en posters op onder meer scholen en in bushokjes. Minister Madlener trapt de campagne vandaag af in Rotterdam, waar hij ook in gesprek gaat met TeamAlert die langsrijdende e-bikers aanspreekt. De politie controleert het (il)legale gebruik.