Jongeren herkennen alledaagse planten steeds minder

Door Nationale Recreatiegids / Johanne Levinsky
4 min
Uit een recent onderzoek blijkt dat jongere generaties steeds minder in staat zijn om veelvoorkomende plant- en diersoorten te herkennen. Waar drie op de vier mensen ouder dan 55 een margriet of korenbloem kunnen benoemen, lukt dit slechts 25 procent van de mensen onder de 35 jaar. Hetzelfde patroon is te zien bij vogels zoals de vink en de merel, die veel minder bekend zijn bij jongeren. Natuurmonumenten noemt het een verontrustende ontwikkeling in tijden waar de natuur juist zo hard nodig is. Dit meldt Natuurmonumenten. 

De afname in herkenning is te verklaren door het verdwijnen van veel natuur in Nederland. In de afgelopen 30 jaar is maar liefst 76 procent van de insecten verdwenen. Daarnaast worden bijna de helft van de zweefvliegsoorten bedreigd en hebben bestuivende insecten het zwaar. Omdat mensen de natuur steeds minder zien, horen of ervaren, lijkt hun betrokkenheid ook af te nemen. Dit kan ertoe leiden dat de inzet om natuurherstel te bevorderen ook afneemt.

Beperkte inzet onder jongeren

Hoewel 92 procent van de Nederlanders zich zorgen maakt over de toestand van de natuur, komt slechts een klein deel daadwerkelijk in actie. Vooral onder jongeren blijft de betrokkenheid achter. Niet meer dan 18 procent van de ondervraagden tot 35 jaar zet zich actief in voor meer biodiversiteit in hun eigen tuin of balkon, ondanks dat meer dan driekwart van de Nederlanders een tuin heeft. Het potentieel voor natuurverbetering is groot, want deze gezamenlijke tuinen en balkons beslaan een oppervlakte van zo’n 56.000 hectare.

Actief bijdragen aan biodiversiteit

Natuurmonumenten spoort met de campagne ‘Laat de natuur leven’ mensen aan om op eenvoudige wijze de biodiversiteit te ondersteunen, bijvoorbeeld door inheemse planten te zaaien die bijen en vlinders helpen in de koude maanden. Met kleine inspanningen in eigen tuin of balkon is al een verschil maken voor de natuur. Ook kinderen kunnen actief deelnemen door bijvoorbeeld een stukje bos te beheren als ‘Bosjewachter’.