Provincie steunt nieuwe fietstunnel in Heiloo met 2,2 miljoen euro

Door Nationale Recreatiegids
2 min
De provincie Noord-Holland heeft een flinke bijdrage van 2,2 miljoen euro toegekend aan de gemeente Heiloo. Dit geld is bedoeld voor de aanleg van een nieuwe fiets- en voetgangerstunnel onder het spoor en een verbeterde fietsroute op Landgoed Nijenburg. Deze maatregelen zijn nodig omdat er drie onbewaakte spoorwegovergangen in het Heilooƫrbos gesloten worden. Dankzij dit project blijft het natuurgebied toegankelijk voor wandelaars en ontstaat er een belangrijke fietsverbinding tussen Heiloo, Alkmaar en Bergen. Dit meldt de provincie Noord-Holland.

Gedeputeerde Jeroen Olthof noemt het een mooie oplossing voor een probleem dat al langer speelt. "We hebben de puzzel van bereikbaarheid, verkeersveiligheid, recreatie en natuur gelegd," zegt hij. Door de tunnel kunnen fietsers en wandelaars veilig blijven genieten van het prachtige natuurgebied, en dat betekent een stuk minder omfietsen voor hen die van Heiloo naar het westen van Alkmaar willen.

Noodzakelijke stap

De sluiting van de onbewaakte spoorwegovergangen is een noodzakelijke stap om de verkeersveiligheid te verhogen. ProRail heeft samen met de gemeente Heiloo en Natuurmonumenten, de eigenaar van het landgoed, een plan ontwikkeld. Naast de tunnel komt er ook een houten voetgangersbrug op de Stetlaan. Aan de westkant van het spoor wordt een nieuwe toegangsweg aangelegd voor zowel bewoners als fietsers.

Afbeelding: Jan-Albert de Leur