Natuurbrandoefening op Camping Bakkum succesvol afgerond

Door Nationale Recreatiegids / Johanne Levinsky
1 min
Op 15 oktober 2024 werd op Camping Bakkum een grootschalige multidisciplinaire natuurbrandoefening gehouden. Hierbij werd een natuurbrand gesimuleerd en moeten campinggasten evacueren, met als doel de samenwerking tussen diverse hulpdiensten zoals de brandweer, politie, ambulance en het Rode Kruis te versterken. In totaal deden meer dan 400 deelnemers, waaronder crisisfunctionarissen en figuranten, mee om een realistisch scenario na te bootsen. Dit meldt Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

Tijdens de oefening lag de focus op het veilig ontruimen van de camping en de coördinatie tussen de verschillende disciplines. Drones, rook- en geluidseffecten werden ingezet om de oefening zo realistisch mogelijk te maken, waardoor de deelnemers waardevolle ervaring op konden doen.

Leren en verbeteren

Het hoofddoel van de oefening was het verbeteren van de communicatie en samenwerking tijdens noodsituaties in natuurgebieden. De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, die de oefening organiseerde, benadrukt het belang van deze simulaties voor toekomstige noodsituaties.