Van Gogh Nationaal Park krijgt officiële status van nationaal park

Door Nationale Recreatiegids / Johanne Levinsky
3 min
Het Van Gogh Nationaal Park heeft officieel de status van Nationaal Park gekregen. Staatssecretaris Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) heeft dit bekendgemaakt. Deze erkenning versterkt de zichtbaarheid van het gebied, stimuleert verdere ontwikkeling en bevordert een duurzame leefomgeving voor mensen en de natuur. Dit meldt het Van Gogh Nationaal Park. 

Wat het Van Gogh Nationaal Park bijzonder maakt, is de vernieuwende benadering. Het park combineert niet alleen prachtige natuur en landschappen, maar stimuleert ook biodiversiteit via samenwerking tussen overheden, bedrijven, boeren en natuurorganisaties.

Internationaal visitekaartje

Het park zal niet alleen nationaal, maar ook internationaal een visitekaartje zijn voor Nederland, stelt de organisatie. Het biedt bezoekers de mogelijkheid om hetzelfde landschap te ervaren dat de beroemde schilder Vincent van Gogh zo inspireerde. Hier groeide hij op en maakte hij zijn eerste meesterwerk, De Aardappeleters. Volgens Martijn van Dam, voorzitter van Van Gogh NP, is deze erkenning een mijlpaal voor Brabant en voor de verdere ontwikkeling van het gebied. Het park zal zowel economische groei als natuurontwikkeling bevorderen, aldus van Dam.

Meer dan alleen natuur

Naast het beschermen van natuur, heeft het Van Gogh NP een bredere missie: het combineren van economische ontwikkeling, woningbouw en landbouw met het behoud van natuur, water en biodiversiteit. Deze integrale aanpak is in lijn met de ambities van het ministerie van LVVN om natuurparken nauwer te verbinden met de economie en de maatschappij.