Seal Response Team ontving in 2024 meer meldingen van vastzittende zeehonden

Door Nationale Recreatiegids / Femke van Arendonk
3 min
Zeehonden zitten steeds vaker vast in zwerfafval. Dat zegt het Seal Response Team. Zij ontvingen in 2024 twee keer zoveel meldingen dan in het jaar 2023. Dat meldt Omroep Friesland.

In 2023 zaten er in totaal 38 dieren vast in zwerfafval. In 2024 kwamen er 66 meldingen binnen bij het Seal Response Team. Emmy Venema van het zeehondencentrum in Pieterburen vindt dit schokkend. “Het gaat voor negentig procent om grijze jonge zeehonden.” 

Zeehonden

Zeehondenwachters konden in dertig zaken meteen ingrijpen en de zeehonden bevrijden. 31 zeehonden werden na een melding niet meer teruggevonden. Zeven zeehonden die vastzaten in zwerfafval overleefden het niet. Vier van hen waren er zeer slecht aan toe, maar kregen in een opvangcentrum een tweede kans.

Spooknetten

Zeehonden komen vooral vast te zitten in spooknetten. Volgens zeehondencentra zijn dit visnetten die zijn achtergebleven en los zijn gekomen. De zeehonden komen ook door ander zwerfafval in de problemen. Een zeehondenpup had afgelopen zomer een koord van een wensballon ingeslikt.

Wat te doen?

Als mensen een zeehond zien die in de problemen zit, moeten ze daar vooral vanaf blijven. Het zijn namelijk de grootste roofdieren van Nederland. Ze kunnen dus heel gevaarlijk zijn, aldus Venema.

Wat mensen wel kunnen doen is zo snel mogelijk het dichtstbijzijnde opvangcentrum bellen en beeldmateriaal maken. Een lokale zeehondenwachter kan terplekke gaan kijken of het mogelijk is om de zeehond te pakken.