Brabantse camping stopt: honderden bewoners moeten vertrekken
Ondernemer Paul van Os van Werkconsult Beheer stelt dat de camping niet meer te redden is. Hij kocht de camping in het uiterst zuiden van Noord-Brabant, om er in andere vorm mee door te gaan: ,,De camping is door de jaren heen in verval geraakt. Er is veel achterstallig onderhoud, de exploitatie moeizaam. Je moet dan echt over veel kapitaal beschikken om er nog iets van te maken.”
Afgelopen zondag werden alle bewoners van de 291 stacaravans en de 21 recreatiewoningen op de hoogte gebracht van de naderende veranderingen. De stacaravans, die persoonlijk eigendom zijn van de bewoners, moeten binnen drie jaar weg zijn: dat is anderhalf jaar langer dan er formeel voor staat. "We snappen dat zo'n besluit veel emoties oproept. Daarom gunnen we de mensen de tijd een goede oplossing te zoeken", aldus Van Os. De recreatiewoningen zullen wel blijven staan, maar de eigenaren hiervan zullen hun omgeving flink zien gaan veranderen.
De teloorgang van camping De Zwarte Bergen staat niet op zich: ongeveer een derde van de campings in Nederland staat er niet florissant voor. De sector kampt met veel achterstallig onderhoud, en ziet bovendien dat veel mensen een vakantie in het buitenland verkiezen boven een verblijf in eigen land. Onder andere de goedkope toeristenvluchten zijn hier debet aan.
Op de camping in Luyksgestel zullen zodra het kan twee- à driehonderd arbeidsmigranten worden ondergebracht in tijdelijke woningen. Op die manier kan er geld worden verdiend waarmee weer investeringen kunnen worden gedaan: "Er moet een duurzame en levensvatbare bebouwing komen die inspeelt op de behoeften van de Brainportregio", aldus Van Os. Volgens hem komt de sluiting van de camping bij de bewoners niet als een hele grote verrassing: "Ze zien nu om zich heen een toestand die niet wenselijk is. De achteruitgang is zichtbaar en dat zien die mensen ook."
Door: redactie Nationale Recreatiegids