Reizen naar Caribisch deel van het Koninkrijk mag nog: Curaçao opgelucht
Voorzitter van de Curaçaose toerisme organisatie CHATA Hans Slier zei dinsdag dat de toezegging van Rutte een grote opluchting is geweest voor de hele branche. Volgens Slier is staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties hierbij een doorslaggevende factor geweest. Knops bezocht Curaçao maandag voor het ondertekenen van een politiek akkoord met Curaçao. Slier: "Knops zag ook wel in dat Nederland niet op maandag een politiek akkoord kan sluiten met Curaçao om te investeren in het eiland, om daarna op dinsdag te besluiten geen Nederlandse toeristen meer toe te staan." Dat had volgens Slier de economie ‘structureel ontwricht’.
Afhankelijk van toerisme
Curaçao is voor een groot deel afhankelijk van toerisme, vooral uit Nederland. Eerder zei Slier al te vrezen voor een sluiting van 50 tot 60 procent van de hotels en restaurants als Nederland een negatief reisadvies zou afgeven. Volgens hem lopen veel hotels en restaurants op hun laatste benen. Voor de coronacrisis ontving Curaçao per maand zo’n veertigduizend toeristen. In september bleef dat beperkt tot 12.000, in oktober lijken er volgens voorlopige cijfers 14.000 toeristen te zijn gekomen. Voor november is door de overheid een maximum van 20.000 ingesteld.
Bonaire
Ook Bonaire is blij met de beslissing van het Nederlandse kabinet, het eiland wordt namelijk weer een code geel bestemming. Dit heeft gezaghebber Edison Rijna dinsdag verklaard. Op 21 oktober heeft Bonaire gevraagd de code oranje te vervangen voor een code geel omdat er sprake was van een daling van het aantal coronagevallen. Volgens Rijna heeft het besluit van Nederland enige tijd geduurd, maar verandert het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag de code en kunnen Nederlandse toeristen ook weer naar Bonaire. Op dit moment heeft van het Caribische deel van het Koninkrijk alleen Curaçao van Nederland een veilige gele code gekregen.
Door: ANP