Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Aantal buitenlandse vakanties van Nederlanders in 2020 gehalveerd

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Nederlanders gingen in coronajaar 2020 de helft minder vaak op vakantie in het buitenland dan een jaar eerder. In de zomer brachten juist meer Nederlanders een vakantie in eigen land door dan in het voorgaande jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

De regering vroeg Nederlanders vanwege de coronapandemie in grote delen van 2020 niet naar het buitenland te reizen als ze daar geen dringende reden voor hadden. Gelet op de cijfers lijken velen gehoor te hebben gegeven aan die oproep.

Het aantal zomervakanties in Nederland steeg vorig jaar ruim 6 procent ten opzichte van 2019, naar 10,5 miljoen. Het noorden van het land was vaker in trek, maar ook Zeeland en het zuiden van Limburg verwelkomden veel meer vakantiegangers. In Noord-Brabant en Flevoland was juist sprake van een daling van het binnenlands toerisme.

Nederlanders overnachtten tijdens hun zomervakantie in eigen land 30 procent vaker in een hotel en 11 procent vaker in een vakantiehuis. Het aantal vakanties met een camper steeg enorm ten opzichte van vorig jaar, met 68 procent. Daarentegen daalde het aantal vakanties in een stacaravan en er werd ook minder vaak gekampeerd met een tent of toercaravan in Nederland.

Het aantal zomervakanties met een buitenlandse bestemming daalde met 67 procent naar 4,4 miljoen. Als Nederlanders wel op vakantie gingen naar het buitenland bleven ze vaker dichter bij huis dan in voorgaande jaren. Van hen bleef 98 procent in Europa, tegen 86 procent in 2019. In 2020 daalde het aantal vakanties van Nederlanders in het buitenland naar 11,7 miljoen, tegen 22,9 miljoen een jaar eerder.

Nederlanders gingen vorig jaar in totaal 30 procent minder vaak op vakantie, oftewel 28,7 miljoen keer. Dat er minder vaak werd gereisd en men dichter bij huis bleef, betekent ook dat er een stuk minder geld werd uitgegeven aan vakanties. Die uitgaven daalden naar 10,3 miljard euro, tegen 22,5 miljard euro in 2019.

Door: ANP

28 november '24 (13:15)

Voorlopig geen informatiebijeenkomst over vakantiepark Putten vanwege lopende rechtszaak

Er loopt een rechtszaak tussen parkeigenaar OMVV van een vakantiepark in Putten en zes eigenaren van chalets. Volgende week zou de gemeente een informatiebijeenkomst organiseren over de plannen voor het vakantiepark, maar daar is een streep doorgehaald. Putten wacht liever de uitspraak van de rechter op 4 december af. Dit meldt De Stentor.

26 november '24 (10:40)

Mantelzorger mag vakantiepark niet meer op vanwege grensoverschrijdend gedrag

Een conflict tussen een zorgbehoevende man en recreatiepark Jacarja in Ermelo is maandag behandeld door de kantonrechter. De zaak draait om de toegang van mantelzorger Marjan tot het park waar haar partner Harm permanent woont. Volgens de parkbeheerder brengt Marjan overlast en onrust, terwijl Harm aangeeft haar hulp dringend nodig te hebben. Dit meldt Omroep Gelderland.

21 november '24 (13:31)

Stembus voor de Parkvakanties Awards 2025 geopend

De genomineerden voor de prestigieuze Parkvakanties Awards 2025 zijn bekend. In vijftien categorieën strijden de beste vakantieparken en aanbieders om de felbegeerde titels. Het is nu aan het publiek om te bepalen wie de winnaars worden. Stemmen kan tot en met zondag 5 januari 2025. Dit meldt Parkvakanties.

20 november '24 (11:28)

Strengere controles op permanente bewoning vakantiepark Slot Cranendonck

Gemeentes Cranendonck en Heeze-Leende voeren op 19 en 20 november een intensieve controle uit op vakantiepark Slot Cranendonck. De actie richt zich op het opsporen van illegale permanente bewoning, waarbij handhaving en politie ondersteuning bieden waar nodig. Dit meldt RTV Horizon.

19 november '24 (12:08)

Controle vakantiepark De Ossenberg: permanente bewoning, vuurwapens en drugs gevonden

Bij een controle op vakantiepark De Ossenberg in Overberg zijn door de gemeente Utrechtse Heuvelrug en politie illegale zaken aangetroffen. De helft van de onderzochte recreatiewoningen op het park blijkt permanente bewoners te hebben. Ook lagen er in een huisje drugs met twee wapens. Dit meldt de gemeente Utrechtse Heuvelrug. 

19 november '24 ( 8:55)

In grote steden dak- en thuisloze winteropvang weer geopend

Dak- en thuisloze mensen in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht kunnen vanaf dinsdag een aantal dagen slapen in de zogeheten winterkoudeopvang. De komende dagen gaat de temperatuur namelijk flink zakken.

18 november '24 (13:33)

RvS heeft nog geen uitspraak gedaan over aanleg vakantiepark Silt, toch is bouw van start

Hoewel de Raad van State pas volgend jaar een uitspraak doet over de bouw van het vakantiepark Silt in Schinnen, is de eigenaar toch gestart met de aanleg ervan. De ontgrondingsvergunning is op orde en ook de gemeenteraad heeft akkoord gegeven. Het probleem ligt bij vijf omwonenden die geen vakantiepark willen in groeve Bruls. Dit meldt ZO-NWS.

17 november '24 (20:18)

Grote brand die woedde in sportschool Hoofddorp is uit

De grote brand die zondagavond woedde in een sportschool in het centrum van Hoofddorp is uit. Dat meldt de veiligheidsregio.

15 november '24 (13:15)

Overtredingen op recreatiepark Oud-Loosdrecht: illegale bewoning en bebouwing

Deze week heeft de gemeente Wijdemeren een grote bestuurlijke controle gehouden op een recreatiepark in Oud-Loosdrecht. Inspecteurs troffen er illegale bewoning en bebouwing aan en ook bleken er meerder milieuregels te worden overtreden. Zo was er sprake van gezonken boten en asbest. Bij de controle was ook politie aanwezig, die onder meer harddrugs, verboden wapens en hennep vond. Dit meldt Wijdemeren. 

14 november '24 (11:35)

Gedwongen vertrek voor bewoners vakantiepark de Wildhorst

Op het flink verouderde vakantiepark De Wildhorst in Heeswijk-Dinther wonen 93 permanente bewoners en 303 arbeidsmigranten, maar zij moeten er allemaal weg. De gemeente Bernheze heeft grootste plannen om het park te vernieuwen en wil permanente bewoning verbieden. Dit meldt Omroep Brabant.