Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gemeente Amsterdam gaat Airbnb-registratie handhaven

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De gemeente Amsterdam gaat vanaf vrijdag controleren of Airbnb-verhuurders voldoen aan de registratieplicht. Als advertenties op het woningverhuurplatform geen juist registratienummer hebben, worden ze door Airbnb verwijderd. Ook kan er een boete worden opgelegd.

Amsterdam probeert al enige tijd de toeristische verhuur van huizen en appartementen in te perken. Zo wil de stad voorkomen dat gewone huurders geen kans meer maken en de binnenstad alleen het domein van toeristen wordt. Vanaf 1 januari 2021 is er een wet in werking getreden, die een registratie- en vergunningsplicht mogelijk heeft gemaakt. Verhuurders hadden tot 1 oktober de tijd om een registratienummer bij hun advertenties te plaatsen.

"Deze registratieplicht, waar we jarenlang voor hebben gepleit in Den Haag, geeft ons de mogelijkheid om beter te handhaven op illegale vakantieverhuur", aldus waarnemend woonwethouder Rutger Groot Wassink. "Met het verplichte registratienummer in een advertentie voor verhuur van een woning aan toeristen, kunnen adresgegevens achterhaald worden. Zo wordt illegale verhuur uit de anonimiteit gehaald."

City Portal

Airbnb meldt dat het voor het opsporen van onjuiste registratienummers met een nieuw systeem komt, de zogenoemde 'City Portal'. Het platform zegt nauw samen te gaan werken met de gemeente om vervolgens de opgespoorde gevallen te gaan onderzoeken. Het systeem moet er ook komen in Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Volgens de gemeente verplicht de nieuwe wet websites om foute advertenties te verwijderen. "Tot op heden weigerden websites als Airbnb zich ervoor in te zetten om illegaal aanbod van de website te weren, zoals advertenties waarbij het maximum van dertig dagen per jaar werd overtreden", aldus Groot Wassink. "Het is dan ook in hun eigen belang dat Airbnb (en Booking.com heeft een soortgelijk systeem) nu een beperkt aantal gegevens deelt, waarmee we advertenties die niet aan de regels lijken te voldoen, kunnen onderzoeken."

Door: ANP

28 november '24 (13:15)

Voorlopig geen informatiebijeenkomst over vakantiepark Putten vanwege lopende rechtszaak

Er loopt een rechtszaak tussen parkeigenaar OMVV van een vakantiepark in Putten en zes eigenaren van chalets. Volgende week zou de gemeente een informatiebijeenkomst organiseren over de plannen voor het vakantiepark, maar daar is een streep doorgehaald. Putten wacht liever de uitspraak van de rechter op 4 december af. Dit meldt De Stentor.

26 november '24 (10:40)

Mantelzorger mag vakantiepark niet meer op vanwege grensoverschrijdend gedrag

Een conflict tussen een zorgbehoevende man en recreatiepark Jacarja in Ermelo is maandag behandeld door de kantonrechter. De zaak draait om de toegang van mantelzorger Marjan tot het park waar haar partner Harm permanent woont. Volgens de parkbeheerder brengt Marjan overlast en onrust, terwijl Harm aangeeft haar hulp dringend nodig te hebben. Dit meldt Omroep Gelderland.

21 november '24 (13:31)

Stembus voor de Parkvakanties Awards 2025 geopend

De genomineerden voor de prestigieuze Parkvakanties Awards 2025 zijn bekend. In vijftien categorieën strijden de beste vakantieparken en aanbieders om de felbegeerde titels. Het is nu aan het publiek om te bepalen wie de winnaars worden. Stemmen kan tot en met zondag 5 januari 2025. Dit meldt Parkvakanties.

20 november '24 (11:28)

Strengere controles op permanente bewoning vakantiepark Slot Cranendonck

Gemeentes Cranendonck en Heeze-Leende voeren op 19 en 20 november een intensieve controle uit op vakantiepark Slot Cranendonck. De actie richt zich op het opsporen van illegale permanente bewoning, waarbij handhaving en politie ondersteuning bieden waar nodig. Dit meldt RTV Horizon.

19 november '24 (12:08)

Controle vakantiepark De Ossenberg: permanente bewoning, vuurwapens en drugs gevonden

Bij een controle op vakantiepark De Ossenberg in Overberg zijn door de gemeente Utrechtse Heuvelrug en politie illegale zaken aangetroffen. De helft van de onderzochte recreatiewoningen op het park blijkt permanente bewoners te hebben. Ook lagen er in een huisje drugs met twee wapens. Dit meldt de gemeente Utrechtse Heuvelrug. 

19 november '24 ( 8:55)

In grote steden dak- en thuisloze winteropvang weer geopend

Dak- en thuisloze mensen in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht kunnen vanaf dinsdag een aantal dagen slapen in de zogeheten winterkoudeopvang. De komende dagen gaat de temperatuur namelijk flink zakken.

18 november '24 (13:33)

RvS heeft nog geen uitspraak gedaan over aanleg vakantiepark Silt, toch is bouw van start

Hoewel de Raad van State pas volgend jaar een uitspraak doet over de bouw van het vakantiepark Silt in Schinnen, is de eigenaar toch gestart met de aanleg ervan. De ontgrondingsvergunning is op orde en ook de gemeenteraad heeft akkoord gegeven. Het probleem ligt bij vijf omwonenden die geen vakantiepark willen in groeve Bruls. Dit meldt ZO-NWS.

17 november '24 (20:18)

Grote brand die woedde in sportschool Hoofddorp is uit

De grote brand die zondagavond woedde in een sportschool in het centrum van Hoofddorp is uit. Dat meldt de veiligheidsregio.

15 november '24 (13:15)

Overtredingen op recreatiepark Oud-Loosdrecht: illegale bewoning en bebouwing

Deze week heeft de gemeente Wijdemeren een grote bestuurlijke controle gehouden op een recreatiepark in Oud-Loosdrecht. Inspecteurs troffen er illegale bewoning en bebouwing aan en ook bleken er meerder milieuregels te worden overtreden. Zo was er sprake van gezonken boten en asbest. Bij de controle was ook politie aanwezig, die onder meer harddrugs, verboden wapens en hennep vond. Dit meldt Wijdemeren. 

14 november '24 (11:35)

Gedwongen vertrek voor bewoners vakantiepark de Wildhorst

Op het flink verouderde vakantiepark De Wildhorst in Heeswijk-Dinther wonen 93 permanente bewoners en 303 arbeidsmigranten, maar zij moeten er allemaal weg. De gemeente Bernheze heeft grootste plannen om het park te vernieuwen en wil permanente bewoning verbieden. Dit meldt Omroep Brabant.