Tips voor het kopen van een vakantiehuisje in 2022
Omgeving en types
Hoewel het aantrekkelijk is om een huisje te kopen in een omgeving waar jij een band mee hebt is het wellicht verstandiger om te kijken welke regio’s in trek zijn. Zo schreef de Nationale Recreatiegids vorige maand over de populariteit van accommodaties in Limburg. Ook kustprovincies zoals Zeeland doen het goed en met de natuur in Drenthe kun je nooit verkeerd gaan. Denk daarnaast na over de doelgroep. Verhuur je het huisje aan tieners of jongvolwassenen? Reken dan op hogere schoonmaakkosten en zorg dat er een discotheek in de buurt is. Richt je je meer op families, dan is het wellicht beter om een pretpark of een zwembad in de buurt te hebben.
Aanschaf
Mocht je een geschikte locatie hebben gevonden, dan is het zaak dat de financiering rond is. Omdat hypotheekverstrekkers nooit de volledig kosten van een vakantiehuis willen financieren zul je deels je eigen spaargeld paraat moeten hebben. Lenen is mogelijk maar let hierbij op de bijkomstige voorwaarden. Verder moet je er zeker van zijn dat het huis in goede staat is. Ga niet af op te mooie verhaaltjes die je op het internet leest. Wees kritisch op lekkage en isolatie. In het geval dat je een verbouwing moet uitvoeren is het daarom verstandig om een extra potje aan te leggen bovenop het gerealiseerde spaarbedrag.
Risico's
Vakantiehuisjes blijven een risicovolle investering. Sta je echter te springen om er eentje aan te schaffen, lees je dan goed in en spreek met ervaringsdeskundigen. Vaak kunnen makelaars je de nodige adviezen geven. Vergeet tevens niet dat huizen die niet bestemd zijn voor vaste bewoning onder andere regels vallen.
Door: Nationale Recreatiegids