Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Stijgende olieprijzen: Met de auto, de trein of het vliegtuig?

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Met de stijgende prijzen kijken veel vakantiegangers met ingehouden adem naar de zomer. Particulier autorijden lijkt een stuk duurder te worden. Is het nog wel voordeling om met de auto te reizen of is vliegen of treinreizen een beter alternatief? RTL Nieuws gaf enkele tips om op te letten deze zomer. 

Ter land, ter trein en in de lucht 

Neem een vierkoppig gezin als uitgangspunt. Met een auto op vakantie naar Zuid-Frankrijk kost in totaal zo’n 380 euro voor een gezin. Daarbij zijn de onderhoudskosten van een auto buiten de berekening gebleven. De trein blijft de duurste optie. Een retourtje Amsterdam-Nice kost zo’n 350 euro per persoon, in totaal zo’n 1400 euro. Met het vliegtuig op en neer kost al snel rond de 1000 euro. De auto blijft dus verreweg het goedkoopste, mits men toegang heeft tot een verzekerde auto zonder motorproblemen. 

Olieprijzen worden alleen direct doorberekend bij diesel of benzine voor personenvervoer. Brandstofprijzen voor vliegmaatschappijen worden berekend door middel van ‘hedging’. Luchtvaartmaatschappijen kopen grote hoeveelheden kerosine op een vast moment. Op de korte termijn zijn er daarom geen prijsstijgingen verwacht.

Eigen land 

In Nederland lopen de vakantieboekingen nog steeds storm, ondanks de stijgende inflatieprijzen. Veel mensen beschouwen hun vakantie-uitgaven als een besliste noodzaak en hebben er veel geld voor over. Het is echter maar de vraag of de inflatie geldt voor de lange of de korte termijn. Mochten de prijzen aanhoudend blijven stijgen, zoals voorgaande trends laten zien, dan kan de vakantiebranche in de toekomst wellicht een daling zien in het aantal boekingen. Als de koopkrachtdaling niet geremd wordt zal deze het uitgavepatroon van de gemiddelde Nederlander ingrijpend veranderen.

Door: Nationale Recreatiegids 

26 november '24 (10:40)

Mantelzorger mag vakantiepark niet meer op vanwege grensoverschrijdend gedrag

Een conflict tussen een zorgbehoevende man en recreatiepark Jacarja in Ermelo is maandag behandeld door de kantonrechter. De zaak draait om de toegang van mantelzorger Marjan tot het park waar haar partner Harm permanent woont. Volgens de parkbeheerder brengt Marjan overlast en onrust, terwijl Harm aangeeft haar hulp dringend nodig te hebben. Dit meldt Omroep Gelderland.

21 november '24 (13:31)

Stembus voor de Parkvakanties Awards 2025 geopend

De genomineerden voor de prestigieuze Parkvakanties Awards 2025 zijn bekend. In vijftien categorieën strijden de beste vakantieparken en aanbieders om de felbegeerde titels. Het is nu aan het publiek om te bepalen wie de winnaars worden. Stemmen kan tot en met zondag 5 januari 2025. Dit meldt Parkvakanties.

20 november '24 (11:28)

Strengere controles op permanente bewoning vakantiepark Slot Cranendonck

Gemeentes Cranendonck en Heeze-Leende voeren op 19 en 20 november een intensieve controle uit op vakantiepark Slot Cranendonck. De actie richt zich op het opsporen van illegale permanente bewoning, waarbij handhaving en politie ondersteuning bieden waar nodig. Dit meldt RTV Horizon.

19 november '24 (12:08)

Controle vakantiepark De Ossenberg: permanente bewoning, vuurwapens en drugs gevonden

Bij een controle op vakantiepark De Ossenberg in Overberg zijn door de gemeente Utrechtse Heuvelrug en politie illegale zaken aangetroffen. De helft van de onderzochte recreatiewoningen op het park blijkt permanente bewoners te hebben. Ook lagen er in een huisje drugs met twee wapens. Dit meldt de gemeente Utrechtse Heuvelrug. 

19 november '24 ( 8:55)

In grote steden dak- en thuisloze winteropvang weer geopend

Dak- en thuisloze mensen in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht kunnen vanaf dinsdag een aantal dagen slapen in de zogeheten winterkoudeopvang. De komende dagen gaat de temperatuur namelijk flink zakken.

18 november '24 (13:33)

RvS heeft nog geen uitspraak gedaan over aanleg vakantiepark Silt, toch is bouw van start

Hoewel de Raad van State pas volgend jaar een uitspraak doet over de bouw van het vakantiepark Silt in Schinnen, is de eigenaar toch gestart met de aanleg ervan. De ontgrondingsvergunning is op orde en ook de gemeenteraad heeft akkoord gegeven. Het probleem ligt bij vijf omwonenden die geen vakantiepark willen in groeve Bruls. Dit meldt ZO-NWS.

17 november '24 (20:18)

Grote brand die woedde in sportschool Hoofddorp is uit

De grote brand die zondagavond woedde in een sportschool in het centrum van Hoofddorp is uit. Dat meldt de veiligheidsregio.

15 november '24 (13:15)

Overtredingen op recreatiepark Oud-Loosdrecht: illegale bewoning en bebouwing

Deze week heeft de gemeente Wijdemeren een grote bestuurlijke controle gehouden op een recreatiepark in Oud-Loosdrecht. Inspecteurs troffen er illegale bewoning en bebouwing aan en ook bleken er meerder milieuregels te worden overtreden. Zo was er sprake van gezonken boten en asbest. Bij de controle was ook politie aanwezig, die onder meer harddrugs, verboden wapens en hennep vond. Dit meldt Wijdemeren. 

14 november '24 (11:35)

Gedwongen vertrek voor bewoners vakantiepark de Wildhorst

Op het flink verouderde vakantiepark De Wildhorst in Heeswijk-Dinther wonen 93 permanente bewoners en 303 arbeidsmigranten, maar zij moeten er allemaal weg. De gemeente Bernheze heeft grootste plannen om het park te vernieuwen en wil permanente bewoning verbieden. Dit meldt Omroep Brabant.

13 november '24 (12:34)

Vernieuwd supermarktconcept van Albron op Center Parcs

Albron en Boon Food Group slaan de handen ineen om de supermarkten op Center Parcs-parken in Nederland en België te vernieuwen. Dit nieuwe supermarktconcept richt zich volledig op gemak, duurzaamheid en lokale producten, zodat gasten nog meer van hun verblijf kunnen genieten. Dit meldt Albron.