Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Promotie met beschikbaarheid op boekingswebsites wordt strenger aangepakt

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Promotie met beschikbaarheid op boekingswebsites wordt strenger aangepakt
Je hebt het vast wel eens gezien terwijl je op zoek was naar een hotelkamer. Leuzen zoals ‘dit is de laatste kamer in dit hotel’ waarmee websites proberen om je met dit soort waarschuwingen sneller iets te laten kopen of boeken. Volgens de wet mag dit niet. Toezichthouder ACM zegt hierover: “We grijpen in als we het mis zien gaan.” Dit meldt nu.nl.

Deze manipulerende technieken worden ook wel dark patterns genoemd. Die zorgen ervoor dat je iets doet wat je eigenlijk niet had willen doen.

Veel websites maken zich hier schuldig aan, van Bookings.com tot hobbyisten. De cookievermelding is de meest voorkomende vorm van deze dark patterns. De knop ‘accepteren’ wordt groot en groen afgebeeld, waardoor mensen sneller hierop klikken. Die cookies zijn echter niet alleen in het belang van de websitebezoekers. Hiermee kan bijvoorbeeld ook het surfgedrag worden gevolgd.

Groeiend probleem

Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) is het gebruik van deze manipulatieve technieken een groeiend probleem. Zij maken de aanpak hiervan daarom een speerpunt van de toezichthouder.

Afgelopen woensdag organiseerde de ACM een bijeenkomst voor marketeers, online ondernemers, wetenschappers, toezichthouders en beleidsmakers. Het ACM had een duidelijke boodschap: webwinkels moeten informatie op een eerlijke manier presenteren aan de websitebezoekers.

Eerlijkheid duurt het langst

Woordvoerder Saskia Bierling van het ACM legt uit dat deze technieken misschien op korte termijn winst opleveren voor een bedrijf, maar op langere termijn niet. Het kan een slechte naam opleveren en uiteindelijk zullen consumenten deze sites vermijden. “Websites die eerlijke informatie geven worden uiteindelijk beloond”, aldus Bierling.

Websites die verkeerde informatie presenteren riskeren een boete. Zij maken zich schuldig aan oneerlijke handelspraktijken en dat is niet toegestaan. De bond stelt dat het mogelijk zelfs schadelijker is voor een website dan het gewin dat zij halen uit deze manipulatie.

Grens

In de basis geldt dat online aanbieders de consumenten met hun producten of diensten proberen te verleiden om over te gaan op een aankoop, maar niet mogen misleiden. In 2019 publiceerde het ACM daarom een leidraad.

ACM hanteert verschillende manieren om deze manipulatieve technieken aan te pakken. De waakhond kan waarschuwingen uitdelen of aanpassingen op de website afdwingen met een dwangsom. Daarnaast kan de toezichthouder boetes opleggen tot 900.000 euro. Als het bij een groot bedrijf wordt opgemerkt kan er zelfs een percentage van de omzet als boete worden gesteld.

Het ACM onderstreept dat zij dit jaar extra streng gaan toezien op de naleving van de leidraad.

Door: Nationale Recreatiegids

26 november '24 (10:40)

Mantelzorger mag vakantiepark niet meer op vanwege grensoverschrijdend gedrag

Een conflict tussen een zorgbehoevende man en recreatiepark Jacarja in Ermelo is maandag behandeld door de kantonrechter. De zaak draait om de toegang van mantelzorger Marjan tot het park waar haar partner Harm permanent woont. Volgens de parkbeheerder brengt Marjan overlast en onrust, terwijl Harm aangeeft haar hulp dringend nodig te hebben. Dit meldt Omroep Gelderland.

21 november '24 (13:31)

Stembus voor de Parkvakanties Awards 2025 geopend

De genomineerden voor de prestigieuze Parkvakanties Awards 2025 zijn bekend. In vijftien categorieën strijden de beste vakantieparken en aanbieders om de felbegeerde titels. Het is nu aan het publiek om te bepalen wie de winnaars worden. Stemmen kan tot en met zondag 5 januari 2025. Dit meldt Parkvakanties.

20 november '24 (11:28)

Strengere controles op permanente bewoning vakantiepark Slot Cranendonck

Gemeentes Cranendonck en Heeze-Leende voeren op 19 en 20 november een intensieve controle uit op vakantiepark Slot Cranendonck. De actie richt zich op het opsporen van illegale permanente bewoning, waarbij handhaving en politie ondersteuning bieden waar nodig. Dit meldt RTV Horizon.

19 november '24 (12:08)

Controle vakantiepark De Ossenberg: permanente bewoning, vuurwapens en drugs gevonden

Bij een controle op vakantiepark De Ossenberg in Overberg zijn door de gemeente Utrechtse Heuvelrug en politie illegale zaken aangetroffen. De helft van de onderzochte recreatiewoningen op het park blijkt permanente bewoners te hebben. Ook lagen er in een huisje drugs met twee wapens. Dit meldt de gemeente Utrechtse Heuvelrug. 

19 november '24 ( 8:55)

In grote steden dak- en thuisloze winteropvang weer geopend

Dak- en thuisloze mensen in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht kunnen vanaf dinsdag een aantal dagen slapen in de zogeheten winterkoudeopvang. De komende dagen gaat de temperatuur namelijk flink zakken.

18 november '24 (13:33)

RvS heeft nog geen uitspraak gedaan over aanleg vakantiepark Silt, toch is bouw van start

Hoewel de Raad van State pas volgend jaar een uitspraak doet over de bouw van het vakantiepark Silt in Schinnen, is de eigenaar toch gestart met de aanleg ervan. De ontgrondingsvergunning is op orde en ook de gemeenteraad heeft akkoord gegeven. Het probleem ligt bij vijf omwonenden die geen vakantiepark willen in groeve Bruls. Dit meldt ZO-NWS.

17 november '24 (20:18)

Grote brand die woedde in sportschool Hoofddorp is uit

De grote brand die zondagavond woedde in een sportschool in het centrum van Hoofddorp is uit. Dat meldt de veiligheidsregio.

15 november '24 (13:15)

Overtredingen op recreatiepark Oud-Loosdrecht: illegale bewoning en bebouwing

Deze week heeft de gemeente Wijdemeren een grote bestuurlijke controle gehouden op een recreatiepark in Oud-Loosdrecht. Inspecteurs troffen er illegale bewoning en bebouwing aan en ook bleken er meerder milieuregels te worden overtreden. Zo was er sprake van gezonken boten en asbest. Bij de controle was ook politie aanwezig, die onder meer harddrugs, verboden wapens en hennep vond. Dit meldt Wijdemeren. 

14 november '24 (11:35)

Gedwongen vertrek voor bewoners vakantiepark de Wildhorst

Op het flink verouderde vakantiepark De Wildhorst in Heeswijk-Dinther wonen 93 permanente bewoners en 303 arbeidsmigranten, maar zij moeten er allemaal weg. De gemeente Bernheze heeft grootste plannen om het park te vernieuwen en wil permanente bewoning verbieden. Dit meldt Omroep Brabant.

13 november '24 (12:34)

Vernieuwd supermarktconcept van Albron op Center Parcs

Albron en Boon Food Group slaan de handen ineen om de supermarkten op Center Parcs-parken in Nederland en België te vernieuwen. Dit nieuwe supermarktconcept richt zich volledig op gemak, duurzaamheid en lokale producten, zodat gasten nog meer van hun verblijf kunnen genieten. Dit meldt Albron.