Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dit Drentse vakantiepark heeft door eigen academie weer personeel in horeca

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Dit Drentse vakantiepark heeft door eigen academie weer personeel in horeca / Foto: "Hof van Saksen" door toffehoff
Om het tekort aan personeel te tackelen is het Drentse Hof van Saksen begonnen met een eigen horeca-academie. Dat ging niet zonder slag of stoot. Maar vijf jaar later is de opleiding een voorbeeld voor de provincie. Dat meldt NRC.

Om deel te kunnen nemen aan de opleiding stelt het Hof van Saksen geen hoge eisen. Een belangrijke voorwaarde is: je moet er zin in hebben. Verder maakt het niet uit, of iemand een taalbarrière heeft, geen geschikte opleiding of beperkingen, iedereen is welkom.

Daar hoort ook een leerling van Louis Tonkes, eindverantwoordelijke in de keukens van het vakantiepark in Nooitgedacht, bij. Volgens Tonkes heeft de jongen door zijn jeugd heen een flinke rugzak opgebouwd. Hij begon in de keuken bij Tonkes. Dat ging niet altijd goed: na een week werd hij ‘helemaal gek’. Tonkes zegt dat de jongen moeite had met op tijd komen en vond het lastig om te luisteren naar orders van andere mensen.

Na een weekje thuis te zijn geweest, kon Tonkes de jongen overhalen om weer naar de keuken van het Hof van Saksen te komen. Daar gingen zij stapsgewijs taken bij langs. Het bleek resultaat op te leveren. Inmiddels heeft hij de niveau 2-opleiding zelfstandig kok afgerond en is hij bezig met niveau 3.

Hof van Saksen Academy

Tonkes heeft tal van dit soort verhalen. Sinds de oprichting van de Hof van Saksen Academy is hij al betrokken bij de opleiding. Door het oplopende personeelstekort wilde de bedenker van de opleiding, hoofd food and beverage Eric van der Heijden, een opleiding opzetten.

Zo ontstond het eigen opleidingsinstituut van het Hof van Saksen. Het biedt een volwaardige horecaopleiding op mbo-niveau 1, 2 en 3. Praktijklessen worden gehouden in de restaurants en theorielessen in een vergaderzaal in het park. Het lijkt zijn vruchten af te werpen. Van der Heijden stelt dat het veel efficiënter is om personeel in het bedrijf op te leiden. “Zo worden zij direct ondergedompeld in het DNA van het bedrijf, is hun binding ermee vele malen groter en heb je meer kans dat ze blijven.”

Inmiddels zijn twee belangrijke partners aan boord: het Drente College en het Werkplein Drensche Aa. Het Hof van Saksen is een geliefde werkgever van de twee partijen.

27 behaalde diploma’s

Vijf jaar verder in de tijd en de Hof van Saksen Academy is uitgegroeid tot een volwaardig onderdeel van Hof van Saksen. Er zijn al 27 behaalde diploma’s en zeventien mensen volgen een opleiding. Tonkes vertelt dat er maar één iemand in de keuken staat die de opleiding niet heeft gevolgd.  

06 september '24 (13:45)

Boommarter houdt bouw vakantiepark tegen

Bij recreatiegebied Vlietland bij Leidschendam wordt niet gestart met de bouw van een vakantiepark. Daar is namelijk een omgevingsvergunning afgewezen omdat hier een boommarter woont. Of dit een definitief einde van de plannen betekent, dat is niet duidelijk. Volgens wethouder Bianca Bremer houdt uitstel niet direct afstel in, meldt Omroep West.

05 september '24 (12:18)

Bewoners vakantiepark Prinsenmeer moeten over tien dagen weg zijn

Alle bewoners van vakantiepark Prinsenmeer van Peter Gillis moeten op 15 september weg zijn. Onder de bewoners bevinden zich drie gezinnen met jonge kinderen, die vrezen voor afsluiting van het gas, water en licht door eigenaar Oostappen. Veilig Thuis is inmiddels bij de zaak betrokken vanwege de minderjarige bewoners. Dit meldt Omroep Brabant. 

05 september '24 ( 6:03)

Btw-verhoging op hotelovernachtingen niet goed doordacht

Het kabinet overschat de inkomsten die het verwacht te halen uit een aangekondigde btw-verhoging voor overnachtingen in hotels, pensions en andere logies. Dat meldt ABN AMRO op basis van berekeningen. De maatregel is volgens de bank niet goed doordacht en kan meer schade aanrichten dan het oplevert.

04 september '24 (11:51)

Aa en Hunze gaf campingeigenaren geen eerlijke kans voor aankoop perceel

Camping De Berken mocht van gemeente Aa en Hunze een stuk natuurgrond in Gasselte kopen om daarmee de camping te vergroten. Daarmee handelde de gemeente echter in strijd met de wet. De gemeente stelde eisen voor de aankoop waar alleen De Berken aan kon voldoen. In een kort geding heeft de rechtbank in Assen bepaald dat er vooralsnog een openbare verkoop moet komen, meldt RTV Drenthe.

03 september '24 ( 9:59)

ANWB: veel campers met pech deze zomer

De ANWB heeft een druk hoogseizoen achter de rug, meldt de verkeersdienst dinsdag. De ANWB Alarmcentrale heeft in vergelijking met vorig jaar 5 procent meer autopechmeldingen uit het buitenland ontvangen en 10 procent meer verzoeken voor personenhulp, zoals bij ziekte of familieomstandigheden. Wat volgens de ANWB vooral opvalt is de toename van campers met pech: de Alarmcentrale kreeg 46 procent meer hulpvragen van campereigenaren dan vorig jaar.

02 september '24 (11:13)

Brand in stacaravan op vakantiepark in Ursem, mogelijk aangestoken

Zondag brak aan het einde van de middag een brand uit in een stacaravan op vakantiepark Ursemmerhof in Ursem. De brand was direct al groot, waardoor de brandweer opschaalde naar ‘middelbrand’, meldt OnsWestfriesland.

30 augustus '24 (14:20)

Zo proberen campingeigenaren recreanten in het hele land te helpen

Vaak worden campings verkocht aan grote vakantieparkketens, die de kampeerterrein vaak ombouwen tot luxe vakantieparken. In het Noord-Drentse Matsloot ging het echter andersom. Anderhalf jaar geleden werd de camping namelijk teruggekocht door de recreanten. Zij willen campinggasten door het hele land waar de investeerders van af willen helpen. Vanavond is er daarom een actie onder de noemer ‘Red de camping’, meldt RTV Drenthe.

29 augustus '24 (15:33)

Gordon gaat naar waarschijnlijkheid Blushing-hotel openen op Bonaire

Gordon gaat "waarschijnlijk" een Blushing-hotel openen op Bonaire. Dat zegt de 56-jarige presentator in gesprek met het ANP. Gordon heeft momenteel al twee koffiezaken die ook Blushing heten.

29 augustus '24 (12:32)

Oud-chef moet achterstallig loon krijgen van Gillis

Vakantieparkeigenaar Peter Gillis moet een voormalig werknemer uit Deurne alsnog ruim 1600 overuren uitbetalen, heeft een rechter in Den Bosch bepaald. Daarnaast was de man volgens de rechtbank een salarisschaal te laag ingedeeld en heeft hij om die reden recht op meer achterstallig loon.

29 augustus '24 (11:16)

Politieactie op camping in Lathum

Op woensdagavond heeft de politie een actie uitgevoerd op een camping aan de Marsweg in Lathum, naar aanleiding van een geweldsincident. De politie werd tussen 19:00 en 20:00 uur opgeroepen voor het incident, waarna agenten zich verzamelden bij het tankstation naast de Rivierweg om zich voor te bereiden. Dit meldt de Gelderlander.