Ook horecavergunning vakantiepark Arnhem van Peter Gillis ingetrokken
Op het Vakantiepark van Gillis in Arnhem staan een café-restaurant en een snackbar. Deze mogen nu niet meer in gebruik worden genomen. Wanneer de ondernemer zich hier niet aan houdt, hangt er een dwangsom boven zijn hoofd.
Het is niet de eerste keer dat een horecavergunning van een vakantiepark van Gillis wordt ingetrokken. Al eerder gebeurde dit in Valkenswaard. Ook is er een grootschalig onderzoek gaande naar het reilen en zeilen van Gillis. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan het stelselmatig overtreden van de wet.
Illegale bewoning
Het vakantiepark in Arnhem is al meerdere keren in het nieuws gekomen vanwege illegale, permanente bewoning in het park. Daarnaast zouden hier illegale activiteiten plaatsvinden, zoals prostitutie, drugscriminaliteit een vechtpartijen. In 2019 werden acht locaties van de parken van Gillis binnengevallen door de Fiod. Hij wordt inmiddels officieel verdacht van belastingfraude.
Deze incidenten waren voor de burgemeester van Arnhem voldoende om een onderzoek te starten naar de horecavergunning van het park. Het is mogelijk om zonder vergunning een recreatiepark te exploiteren. Dat geldt echter niet voor de horeca: daar is een vergunning voor nodig.
Zo liep er een onderzoek naar Gillis en zijn bedrijf, ingesteld voor de wet Bibob (Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur). Hieruit kwam het advies naar voren om de horecavergunning in te trekken. In het advies werd ook melding gemaakt van een reeks aanwijzingen van strafbare feiten.
Belastingfraude
De Oostappen Groep BV van Gillis zou zich schuldig hebben gemaakt aan ontduiking van verschillende soorten belasting. Daarbij verschilt de beschuldiging van ‘het opzettelijk onjuist of onvolledig doen van belastingaangifte’ tot weigering van loonheffingen en omzetbelasting te betalen over een periode van meerdere jaren. Het dossier gaat terug tot 2014.
Inmiddels moet Oostappen Groep BV meer dan zes miljoen euro belasting terugbetalen, exclusief boetes en belastingrente. In de toelichting van het onderzoek wordt gesteld dat het bedrag nog veel hoger zou zijn zonder verjaring. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat Gillis valsheid in geschrifte heeft gepleegd en de wet wapens en munitie heeft overtreden. Daarbij stelt Marcouch dat Gillis ‘slecht levensgedrag’ tentoon spreidt.
Afgelopen maart liet Marcouch al weten dat hij de horecavergunning van het vakantiepark wilde intrekken. De advocaat van de magnaat ging hiertegen in bezwaar, maar de burgemeester zag op basis daarvan geen reden om zijn besluit te herzien. De burgemeester stelt dat de gevolgen van zijn besluit beperkt zijn. Vakantiegangers zijn namelijk niet gebonden aan de horeca in het vakantiepark, zij kunnen ook elders eten.