Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Waarom laadpalen op vakantieparken als benzineauto’s ook geen tankstation hebben?

Door Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Waarom laadpalen als benzineauto’s ook geen tankstation hebben op vakantieparken? / Foto: "Volvo XC90" door DuurzaamBedrijfsleven Media
Tegenwoordig gaat het niet meer om voorzieningen als Wifi op vakantieparken, maar komen gasten eerder met de vraag of er een laadpaal voor hun elektrische auto aanwezig is. Vakantieparken gaan daar op verschillende manieren mee om. Waar de ene wél laadpalen beschikbaar stelt, zetten anderen er vraagtekens bij. Immers vragen dieselrijders ook niet of er een tankstation op het vakantiepark is. Dat meldt het AD.

Er is een groeiende vraag naar laadpalen op vakantieparken zodat gasten hun elektrische auto’s kunnen opladen. Daarom hebben veel campings en vakantieparken tegenwoordig hun parken voorzien van oplaadpunten. Maar niet elk park doet dit, of heeft er zo veel staan als zij zouden willen.

Stiekem

Omdat niet altijd alle huisjes en staplekken zijn voorzien van een laadpaal, nemen sommige vakantiegangers het heft in eigen handen. Die laden hun auto op via het stopcontact, met ongenoegen van de parkeigenaren. Die zitten hier absoluut niet op te wachten. Pam Wijermars van park Sallandhoeve in Nieuw Heeten zegt dat zij de huisjes allemaal hebben voorzien van een sticker, waarop staat dat er niet via het stopcontact mag worden opgeladen. Volgens hem gebeurt dat echter lang niet altijd, ondanks dat de laadpalen die er op het park staan lang niet altijd bezet zijn.

Op het moment dat Wijermars een verlengsnoer aantreft die naar het huisje leidt, krijgen de vakantiegangers een waarschuwing. Volgens Wijersmars is dat vaak voldoende.

Hogere energierekening

Dat gasten energie aftappen om hun auto’s op te laden, valt niet alleen op bij Wijermans. Ook Yvonne Damhoff van EuroParcs in Apeldoorn ziet het gebeuren in meerdere parken in het land. Zij zegt dat het niet wenselijk is dat mensen dit doen. Het zorgt namelijk voor extra belasting op het net en daarnaast draaien de eigenaren van de huisjes op voor de kosten.

Daarom doen de medewerkers van EuroParcs geregeld een rondje om te controleren of mensen aan te spreken. Damhoff geeft aan dat er gewerkt wordt aan een uitbreiding van de laadvoorzieningen op de parken. Wel stuiten ze daarbij op een te lage capaciteit op het elektriciteitsnetwerk. “We blijven zoeken naar oplossingen”, aldus Damhoff.

Om de beurt

Een voorbeeld van een park waar de krapte voelbaar is, is een van de jongste parken van EuroParcs de IJssel Eilanden in Reeve. Daar moeten de vierhonderd vakantiehuisjes het doen met twee laadpalen met elk vier oplaadpunten. En het probleem is dat volgens de parkmanager er veel vraag naar is. Zo komen hier veel Duitse toeristen die hier vaak naar vragen tijdens het maken van een reservering.

Door de krapte moeten mensen soms op hun beurt wachten. De assistent-parkmanager zegt dat er onderling goed wordt overlegd. Zo vragen mensen of ze een seintje willen geven als er een laadpunt vrijkomt. Wel heeft de manager de hoop dat de capaciteit snel verdubbeld wordt.

Benzineauto’s

Niet alle vakantieparken hebben de laadpalen op hun prioriteitenlijst staan. Dat geldt ook voor Molecaten Campings en Vakantieparken in Hattem. Daar vraagt directielid Tim Slager zich af waarom mensen zo’n ophef maken over de laadpalen. “Ik begrijp niet waar de gedachte vandaan komt dat een elektrische auto opgeladen moet worden op de plek van bestemming. Wij zeggen: laad daar waar het ervoor ingericht is. Ik vergelijk het altijd met maar met diesel tanken: daarvoor hebben wij toch ook geen tankstation op het park staan?”

Ook is het volgens Slager ook niet makkelijk om alle plekken van een laadpunt te voorzien. Als reden noemt hij de capaciteit van het netwerk. 

06 september '24 (13:45)

Boommarter houdt bouw vakantiepark tegen

Bij recreatiegebied Vlietland bij Leidschendam wordt niet gestart met de bouw van een vakantiepark. Daar is namelijk een omgevingsvergunning afgewezen omdat hier een boommarter woont. Of dit een definitief einde van de plannen betekent, dat is niet duidelijk. Volgens wethouder Bianca Bremer houdt uitstel niet direct afstel in, meldt Omroep West.

05 september '24 (12:18)

Bewoners vakantiepark Prinsenmeer moeten over tien dagen weg zijn

Alle bewoners van vakantiepark Prinsenmeer van Peter Gillis moeten op 15 september weg zijn. Onder de bewoners bevinden zich drie gezinnen met jonge kinderen, die vrezen voor afsluiting van het gas, water en licht door eigenaar Oostappen. Veilig Thuis is inmiddels bij de zaak betrokken vanwege de minderjarige bewoners. Dit meldt Omroep Brabant. 

05 september '24 ( 6:03)

Btw-verhoging op hotelovernachtingen niet goed doordacht

Het kabinet overschat de inkomsten die het verwacht te halen uit een aangekondigde btw-verhoging voor overnachtingen in hotels, pensions en andere logies. Dat meldt ABN AMRO op basis van berekeningen. De maatregel is volgens de bank niet goed doordacht en kan meer schade aanrichten dan het oplevert.

04 september '24 (11:51)

Aa en Hunze gaf campingeigenaren geen eerlijke kans voor aankoop perceel

Camping De Berken mocht van gemeente Aa en Hunze een stuk natuurgrond in Gasselte kopen om daarmee de camping te vergroten. Daarmee handelde de gemeente echter in strijd met de wet. De gemeente stelde eisen voor de aankoop waar alleen De Berken aan kon voldoen. In een kort geding heeft de rechtbank in Assen bepaald dat er vooralsnog een openbare verkoop moet komen, meldt RTV Drenthe.

03 september '24 ( 9:59)

ANWB: veel campers met pech deze zomer

De ANWB heeft een druk hoogseizoen achter de rug, meldt de verkeersdienst dinsdag. De ANWB Alarmcentrale heeft in vergelijking met vorig jaar 5 procent meer autopechmeldingen uit het buitenland ontvangen en 10 procent meer verzoeken voor personenhulp, zoals bij ziekte of familieomstandigheden. Wat volgens de ANWB vooral opvalt is de toename van campers met pech: de Alarmcentrale kreeg 46 procent meer hulpvragen van campereigenaren dan vorig jaar.

02 september '24 (11:13)

Brand in stacaravan op vakantiepark in Ursem, mogelijk aangestoken

Zondag brak aan het einde van de middag een brand uit in een stacaravan op vakantiepark Ursemmerhof in Ursem. De brand was direct al groot, waardoor de brandweer opschaalde naar ‘middelbrand’, meldt OnsWestfriesland.

30 augustus '24 (14:20)

Zo proberen campingeigenaren recreanten in het hele land te helpen

Vaak worden campings verkocht aan grote vakantieparkketens, die de kampeerterrein vaak ombouwen tot luxe vakantieparken. In het Noord-Drentse Matsloot ging het echter andersom. Anderhalf jaar geleden werd de camping namelijk teruggekocht door de recreanten. Zij willen campinggasten door het hele land waar de investeerders van af willen helpen. Vanavond is er daarom een actie onder de noemer ‘Red de camping’, meldt RTV Drenthe.

29 augustus '24 (15:33)

Gordon gaat naar waarschijnlijkheid Blushing-hotel openen op Bonaire

Gordon gaat "waarschijnlijk" een Blushing-hotel openen op Bonaire. Dat zegt de 56-jarige presentator in gesprek met het ANP. Gordon heeft momenteel al twee koffiezaken die ook Blushing heten.

29 augustus '24 (12:32)

Oud-chef moet achterstallig loon krijgen van Gillis

Vakantieparkeigenaar Peter Gillis moet een voormalig werknemer uit Deurne alsnog ruim 1600 overuren uitbetalen, heeft een rechter in Den Bosch bepaald. Daarnaast was de man volgens de rechtbank een salarisschaal te laag ingedeeld en heeft hij om die reden recht op meer achterstallig loon.

29 augustus '24 (11:16)

Politieactie op camping in Lathum

Op woensdagavond heeft de politie een actie uitgevoerd op een camping aan de Marsweg in Lathum, naar aanleiding van een geweldsincident. De politie werd tussen 19:00 en 20:00 uur opgeroepen voor het incident, waarna agenten zich verzamelden bij het tankstation naast de Rivierweg om zich voor te bereiden. Dit meldt de Gelderlander.