Op deze drie vakantieparken in Hoogeveen kan je straks mogelijk permanent wonen
Er is al langere tijd een discussie gaande over permanente bewoning op vakantieparken. Dat is een ingewikkeld en gevoelige kwestie. Dat komt onder andere door de gedoogconstructies en een gebrek aan handhaving door de gemeenten op de parken.
Daarnaast kampen recreatieparken soms met illegale activiteiten op het terrein of zijn er al permanente bewoners, vaak met sociale problemen of mensen die vanwege criminele activiteiten onopgemerkt willen blijven.
Convenant
In 2017 tekende een aantal recreatieondernemers, eigenaren van recreatiewoningen, de provincie Drenthe en alle gemeenten in Drenthe een convenant, met als doel om de toeristische en recreatieve sector te versterken. De ‘niet-vitale’ vakantieparken zouden dan een andere bestemming, zoals permanente bewoning, krijgen.
Geen toekomstperspectief
Een onderzoek wijst uit dat de vakantieparken het Nuilerveld, Schoonhoven en Martenplek weinig toekomstperspectief hebben als bestemming voor recreatie. Zo voldoet het park bijna niet aan de vraag van toeristen, ontbreken gemeenschappelijke voorzieningen en is er geen receptie. Hierdoor wordt er weinig gerecreëerd op deze parken.
Permanente bewoning
Uit het overzicht BasisregistratiePersonen (BRP) is naar voren gekomen dat er al veel huizen op de parken voor permanente bewoning worden gebruikt. Het percentage blijkt tussen de 44 en 85 procent te zitten.
Zo worden op Schoonhoven 74 van de 87 woningen permanent bewoond. Op Nuilerveld in 82 van de 124 bungalows en op Martenplek betreft het 11 van de 25 villa’s. Voor een deel van deze woningen geldt een persoons- of objectgebonden gedoogbeschikking.
Ondersteuning bij aanvraag bestemmingswijziging
Om de parken tegemoet te komen wil de gemeente Hoogeveen hen ondersteunen bij het aanvragen van een bestemmingswijziging. Daarin worden ook de belangen van de huidige recreanten meegenomen in de afweging. Gesprekken hierover hebben in het verleden tot spanningen geleid.
De gemeente vindt het belangrijk dat het overgrote deel van de eigenaren meegaat in het proces. De gemeente telt dat zij een heroverweging maken van de bestemming op het moment dat de spoeling te dun wordt.
Uit het onderzoek kan ook naar voren komen dat het vanwege belemmeringen in de wet- en regelgeving niet mogelijk is om een woonbestemming te maken van de parken. Ook kan het park beslissen om zelf te stoppen met de transitie. In deze gevallen volgt een revitaliseringsproces. Dan wordt er gekeken naar de manier om het park weer een recreatieve functie te geven.
Handhaving
Ook gaat er gehandhaafd worden op illegale situaties. Mensen die onrechtmatig wonen op de parken moeten dan zoeken naar reguliere een huur- of koopwoning. Een probleem is echter dat dit extra druk brengt op de nu al krappe woningmarkt.
Er is een bedrag van 650.000 euro vrijgesteld voor de transitie van de parken. De gemeenteraad moet het programmaplan ‘Vitale Vakantieparken Hoogeveen 2023-2027 vaststellen. Een debat hierover is op 7 september.