Na flinke groei zien Haagse hotels dat bezoekersaantallen weer afnemen
Inge van Weert van het Hoteloverleg in Den Haag, constateerde deze afname. Zij stelt dat er in vergelijking met de zomer van vorig jaar zo’n vijftien procent minder mensen een hotelovernachting in Den Haag boekten. Zij denkt dat het slechte weer daar een rol in heeft gespeeld.
Duitse toeristen
Veel van het toerisme in Den Haag is te danken aan het weer. Dat is deze zomer niet geweldig geweest. Wel hebben een aantal evenementen plaatsgevonden, maar volgens Van Weert hebben ook deze geen geweldige cijfers geboekt. Wat haar ook opvalt is dat Duitsers voor het eerst niet meer de grootste groep in hotels zijn. Dit jaar waren dat de Nederlandse gasten. Duitse toeristen staan dit jaar op de tweede plaats.
“Zowel de prijzen als de bezetting bleven achter. Echte topzomerdagen zijn er niet geweest dit jaar”, stelt Van Weert. Zij denkt dat de lagere bezoekersaantallen een combinatie zijn van slecht weer, maar ook de hoge inflatie en de recessie in Duitsland. Wel heeft het WK zeilen en een congres in Den Haag de hotelovernachtingen de laatste twee weken van augustus laten stijgen.
Van Weert denkt dat de hotelsector – net zoals de horeca-, cultuur en retailsector – belangrijk zijn voor Den Haag en haar bedrijven, evenementen en congressen. De mensen die voor deze gelegenheden naar de stad komen besteden vaak ook geld aan restaurants, musea en winkels.
Hotelbouw
De discussie over het bouwen van nieuwe hotels komt met deze teleurstellende cijfers ook voorlopig tot een einde. Na de succesvolle zomer van 2022 laaide deze weer even op, maar wordt door de cijfers van dit jaar weer net zo hard de kop ingedrukt. Na de coronaperiode besloot de gemeente om een einde te maken aan de nieuwe hotels en het sterk groeiende aantal hotelkamers. Voordat er weer gebouwd kan worden moet de hotelbezetting eerst gemiddeld 70 procent zijn over een periode van twee jaar.
Nieuwe hotels
Alleen initiatieven waar al een vergunning voor is verleend of die passen in het ‘planvoorraad’ van duizend kamers kunnen nog worden uitgevoerd. Het is ook mogelijk om nieuwe hotels te bouwen op plekken waar het bestemmingsplan deze toestaat. Verder gaat de gemeente geen vergunning meer verlenen. Er zijn volgens de gemeente meer dan 700 nieuwe hotelkamers opgeleverd sinds de invoering van het nieuwe hotelbeleid.
Dat percentage van 70 procent is dit jaar niet gehaald. Zelfs met het recordaantal overnachtingen van vorig jaar is dit percentage niet bereikt. Ook kleine hostels, motels en pensions worden meegenomen in de telling. De grotere hotels moeten het doorgaans hebben van zakelijke bezoeken.
30 procent
Maar hoe hoog is het bezettingspercentage dan wel? De stop is niet voor niets ingevoerd. Dit is mede te wijten aan de coronacrisis. Die heeft rake klappen uitgedeeld aan de verblijfseconomie. Zo werd in 2020 een bezettingsgraaf van zo’n 30 procent vastgesteld. Medewerking vanuit de gemeente wordt alleen geleverd op het moment dat er weer ongeveer 1,6 miljoen hotelovernachtingen per jaar zijn. Dit zal gezien de laatste cijfers niet snel veranderen.