Het Rijk bepaalt of er permanent gewoond mag worden op vakantieparken
Momenteel gebeurt het maar zelden dat er toestemming wordt gegeven om een vakantiepark om te bouwen tot een woonwijk. Dat komt doordat er een recreatiebestemming is voor het terrein. De gemeente wil daar vaak niet van afwijken.
Dat leidt echter tot steeds meer weerstand vanuit Den Haag. Daar wil de Tweede Kamer een aantal landelijke voorwaarden opstellen om het mogelijk te maken permanent in een vakantiehuis te wonen. Aanjager en VVD-Kamerlid Peter de Groot stelt dat vakantieparken die voldoen aan de voorwaarden een transformatie kunnen maken naar een woonwijk. Daarbij is het niet meer noodzakelijk dat de gemeente ook akkoord gaat. “Al is dat natuurlijk het meest wenselijk”, aldus De Groot.
Melden
Vakantieparken die plannen hebben om een woonwijk te worden kunnen zich de komende maanden melden bij het Rijk. Volgens De Groot kunnen zowel particulieren als verenigingen van eigenaren zich aanmelden. Met deze inventarisatie wil het Rijk het animo voor een transformatie in kaart brengen.
Eerder dit jaar is al een dergelijke inventarisatie gedaan. Die leverde echter weinig op volgens De Groot. In totaal waren dat zestig partijen. Hij denkt dat het komt doordat het besluit uiteindelijk nog bij de gemeenten en provincies lag. “We halen die er nu tussenuit: VvE’s en huizenbezitters kunnen zich rechtstreeks melden bij het ministerie.”
Bouwbesluit
Volgens het Rijk is het echter niet de bedoeling dat het straks op elk park mogelijk wordt om een woonwijk te bouwen. Het betreft terreinen zonder recreatieve voorzieningen en waar geen toeristen meer komen.
Daarnaast moet het park aan een aantal voorwaarden voldoen. Een park met enkel houten stacaravans komt niet in aanmerking. De huizen op het park moeten voldoen aan het bouwbesluit. Anders gaan de plannen niet door.
Ook gelden er andere regels voor een woonwijk. Als het gaat om geluid mogen vakantieparken dichterbij een weg of spoorlijn staan.