‘Permanente bewoning vakantieparken levert weinig woonruimte op’
Onder andere de BBB en PVV zien wel heil in het toestaan van permanente bewoning van vakantieparken. Volgens de BBB levert zo’n 35.000 extra huizen op. Maar of dat daadwerkelijk het geval is, weet Van den Hazel niet.
Zo stelt hij dat de politiek in Den Haag niet weet wat er op lokaal niveau gebeurt. Als voorbeeld noemt hij de Veluwe, waar veel natuur is. Ook vakantieparken staan daar middenin. En om daar dan een woonwijk van te maken, vindt hij niet het beste idee. Niet alleen omdat de natuur dan wordt aangetast, maar ook omdat je dan een geïsoleerde woonwijk hebt, die vaak niet goed bereikbaar is voor hulpdiensten en openbaar vervoer.
Niet nieuw
Van den Hazel wil benadrukken dat het niet nieuw is dat permanente bewoning op vakantieparken wordt toegestaan of gedoogd. Er zijn genoeg voorbeelden die hij kan opnoemen waar dat al het geval is. Hij stelt dat er ook gemeenten bezig zijn om alles georganiseerd te krijgen. “Maar het zijn complexe processen die je niet van vandaag op morgen even uitvoert.”
Geen toeristisch perspectief
Het is logisch dat de overheid op zoek is naar mogelijkheden om de wooncrisis op te lossen. Zo wordt er gekeken naar parken die geen toeristische of recreatieve functie meer hebben. Wel plaatst Van den Hazel een kanttekening. De overheid moet geen hoge verwachtingen hebben: “In aantallen woningen blijft het heel beperkt.” Ook is de doorstroming op de woningmarkt beperkt volgens de programmamanager. Veel mensen wonen al op vakantieparken. Die laten dan geen regulier huis achter voor anderen.
Drager regionale economie
Vakantieparken vervullen een belangrijke rol in de regionale economie. Op het moment dat een vakantiepark wordt omgebouwd, krijgen voorzieningen zoals detailhandel, horeca en musea het volgens Van der Hazel zwaar. Het zou zorgen voor verlies van werkgelegenheid en tast de leefbaarheid van de omgeving aan.
Ook verandert de waarde van vakantiewoningen als een park wordt omgebouwd. Volgens Van der Hazel kan de waarde wel vier of vijf keer over de kop gaan. Er zijn daarom wel genoeg partijen die de transformatie willen versnellen. Dat zijn vaak de huiseigenaren en eigenaren van de vakantieparken.
Onbedoeld effect
Een ander effect dat de transformatie tot woonwijk met zich mee kan brengen, is dat de kwetsbare mensen die nu vaak illegaal op vakantieparken wonen, geen kant op kunnen. Als een park wordt omgebouwd, zou dat betekenen dat deze groep van het park af moet. Die stap nemen gemeenten vaak echter niet. Maar een onbedoeld effect van transformatie zou het voor deze groep nog lastiger maken om ergens een dak boven het hoofd te vinden.
Daarom is het lastig om zomaar een besluit te nemen om permanente bewoning op vakantieparken makkelijker toe te staan. De overheid is volop aan het zoeken naar mogelijkheden om de wooncrisis op te lossen. Maar of vakantieparken de oplossing zijn, ligt genuanceerd.