In de afgelopen tien jaar nam het aantal toeristische slaapplaatsen in Zeeland af
Volgens Diana Korteweg-Maris van Kenniscentrum Kusttoerisme is het niet gek dat het aandeel slaapplaatsen op kampeerterreinen is afgenomen. Zij stelt dat de gasten tegenwoordig meer behoefte hebben aan kwaliteitsverbetering. Daardoor worden standplaatsen groter en zijn er dus minder plekken op een camping.
Ook zijn kampeerterreinen in grote hoeveelheden opgekocht om te transformeren naar vakantieparken. Het gaat dan om verhuurchalets of vakantiewoningen. “Je kan nu eenmaal minder huisjes kwijt op een hectare grond dan kampeerplekken.” Daardoor is de totale hoeveelheid slaapplekken dus afgenomen, verklaart Korteweg-Maris.
Vakantiehuisjes voor verkoop
Er is een duidelijke reden waarom er zo’n toename merkbaar is van het aantal huisjes. Die zijn simpelweg lucratiever. Huisjes kunnen gedurende het jaar meer dagen worden verhuurd dan een kampeerplaats. En veel huisjes worden niet verhuurd, maar verkocht. Dat levert niet alleen de eigenaren van de vakantieparken meer op, maar ook de huisjeseigenaren. Het is een soort investering in recreatief vastgoed. Daar is volgens Korteweg-Maris veel vraag naar. “Dus zijn er vel vakantiewoningen gebouwd om te verkopen aan dit soort mensen.”
Betekent dit dan het einde van kamperen in Zeeland? HISWA-RECRON denkt van niet. Volgens de organisatie is er de afgelopen jaren zelfs meer vraag naar kamperen.
In het onderzoek is echter niet het totaaloppervlak van de slaapplaatsen meegenomen. Dus ondanks een afname van het totale aantal slaapplaatsen, kan het zo zijn dat het bezette oppervlak van de slaapplaatsen wel is toegenomen.