Voorlopig geen groot vakantiepark langs A73 bij Cuijk
In een korte verklaring van de projectontwikkelaar wordt gesproken over ‘een tussenstap’.
Kritiek op plannen
Een reden voor de ‘tussenstap’ is onder andere de invoering van de nationale omgevingswet. Hierdoor krijgen burgers meer inspraak op de ontwikkeling van plannen in hun omgeving. Maar naast deze nieuwe wetgeving is er ook veel kritiek op de plannen vanuit de omwonenden.
TopParken stelde eerder dat zij het niet uitsluiten om vooralsnog de aanvankelijke plannen uit te voeren. Daarbij wil de ontwikkelaar wel ‘belangen en perspectieven van andere partijen in het achterhoofd houden’. Er wordt ook gekeken naar ‘harmonieuze inpassing’ van het park, dat een beoogd gebied van 70 hectare moet beslaan.
Hoe de nieuwe situatie er precies uit zou moeten komen te zien, daar wil TopParken weinig over kwijt aan de Gelderlander. Er wordt gesproken over een ‘heroverweging van de plannen’ en dat daar tijd voor nodig is, “een maand of vier”. Eerder werden de plannen van Dommelsvoort al teruggeschroefd; van maximaal 700 vakantiewoningen tot 550 accommodaties.
‘Goede zet’
Vanwege de eerdere ophef die ontstond over de komst van het nieuwe vakantiepark, denkt de gemeente dat het besluit ‘een goede zet’ is. De verantwoordelijke wethouder spreekt zelf ook van ‘een tussenstap’.
Wat TopParken van plan is, moet voor de zomervakantie duidelijk worden. Vorig jaar stelde de gemeente nog dat de bouw van het nieuwe vakantiepark deze zomer al zou starten.
Voorbereidingskosten
Gemeente Cuijk heeft wel al een flinke investering gedaan in het vakantiepark. Zo is er jaren geleden al 12 miljoen euro uitgegeven aan voorbereidingen voor de komst van het park, zoals een ophaalbrug bij Linden voor 1,6 miljoen euro en het verhuizen van een dassenfamilie naar Gassel. Wel zitten er inmiddels weer nieuwe, beschermde dassen in het gebied.
Een toeristische herontwikkeling van het gebied Dommelsvoort bij Cuijk is een veelbesproken onderwerp. Al 25 jaar wordt gekeken hoe het gebied toeristisch aantrekkelijker kan worden. Een bestemmingsplan ligt er al sinds 2012.