Bouw EuroParcs vakantiepark bij Enkhuizer Strand van start
Wethouder Jan Franx is blij met de komst van het vakantiepark. Hij stelt dat het voor de gemeente Enkhuizen “onmogelijk is om een mooi recreatiegebied te realiseren zonder vakantiepark”. De wethouder geeft aan dat het gebied een ‘structureel achterstallig onderhoud kende’ en dat EuroParcs dit kan bekostigen.
Plan
Het idee van het vakantiepark bij het Enkhuizer Strand ligt er al meer dan vijftien jaar. In 2008 werd de opdracht voor de komst van een vakantiepark officieel uitgeschreven, met als uitgangspunt dat het de bouw van een vakantiepark door een private partij die naast het park ook de herontwikkeling van het gebied zou financieren. In 2017 ging de opdracht naar Ontwikkelingsmaatschappij Recreatieoord Enkhuizer Zand, wat later werd overgenomen door EuroParcs.
In eerste instantie zou het park grotendeels in het water worden gebouwd, maar dat bleek vanwege en aantal redenen niet mogelijk. In 2020 werd een nieuw plan gepresenteerd dat twee jaar later in 2022 werd vastgelegd.
Klaar in 2026
Op het vakantiepark komen 154 vakantiewoningen van verschillende typen. Deze kennen drie sferen: Aan ’t water, In ’t bos en Op ’t strand. “Vanwege de natuur- en vakantiebeleving zullen de vakantiewoningen worden geplaatst in een doorlopend landschap met kavelafscheidingen”, schrijft EuroParcs. De bomen die worden gekapt voor de bouw van de woningen worden volgens EuroParcs ‘in ruime mate’ gecompenseerd met inheemse bomen en struiken.
Naar verwachting is de bouw van het park in het eerste kwartaal van 2026 afgerond. De vakantiewoningen worden verkocht aan particulieren, die er zelf kunnen recreëren of de woning kunnen verhuren. Verkoop is al enige tijd geleden van start gegaan. Het gebied zal openbaar toegankelijk blijven, met fiets- en wandelpaden, een extra stuk strand en een parkinrichting met bomen, struiken en waterpartijen. De aanleg van een kustboog moet de zandafslag van het strand tegengaan. Het totale project zal in de loop van 2027 zijn afgerond.
Foto: EuroParcs