Waar mag je je caravan of camper parkeren?
Wanneer je een caravan aanschaft mag je deze de eerste drie dagen voor je huis parkeren. Maar daarna moet die verhuizen. Je mag je caravan alleen op straat zetten als je die elke dag gebruikt. Het leidt ertoe dat mensen op zoek gaan naar een stallingsplek voor hun caravan of camper.
Dat merkt ook Taco Smit van Caravanstalling Buikema. Daar staan zo’n duizend caravans en campers opgeslagen. Als er meer capaciteit was, dan waren het er echter meer. Er is een wachtlijst van ongeveer 175 voertuigen.
Meerdere ondernemers in de kampeerbranche merken de krapte. Zo krijgt Michel Rompelberg mensen vanuit het hele land bij zijn kampeercentrum in Gronsveld met de vraag of zij hun caravan of camper bij hem kunnen stallen. “Vrijwel dagelijks moet ik ze teleurstellen.”
Stoppen
Niet alleen neemt de vraag naar parkeerplaatsen toe, het aanbod neemt ook af, merkt Smit. Volgens hem zijn het vooral boeren die stoppen met het aanbieden van stallingsplekken. Mensen halen tegenwoordig hun caravan veel vaker uit de stalling. En dat levert de boeren veel werk op, die daar weinig voor betaald krijgen. “Sommige eigenaren van stallingsbedrijven denken: ik vind het wel best zo. Ik stop ermee.”
Waar dan wel?
Dan parkeer ik de caravan toch gewoon op mijn oprit? Zou je denken, maar dat kan niet altijd. Het ligt vooral aan je buren. Als zij er overlast door ervaren en een klacht bij de gemeente indienen kan het zomaar zijn dat je de caravan moet verplaatsen. Dat ligt aan de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van jouw gemeente.
Mocht de APV het niet toestaan dat je jouw caravan op de oprit parkeert, dan kun je ook kijken of je een ontheffing bij de gemeente kunt aanvragen. Daarmee kun je jouw caravan langer op de openbare weg parkeren. Bekijk daarvoor wel altijd de regels over langparkeren in jouw gemeente. Die verschillen namelijk.