Vooral campings op de grens zullen btw-verhoging voelen
Momenteel staat de camping Liesbos bij Breda van ondernemer Koen Quicken nog vol met gasten, maar hij maakt zich geen illusies. Hij vreest voor de btw-verhoging waardoor de camping geen 9, maar 21 procent btw moet betalen. Dat gaat hem gasten kosten.
Dat komt volgens hem niet alleen doordat er minder mensen zullen zijn die zich een overnachting op een camping kunnen veroorloven, maar ook doordat zijn camping vlak bij de grens met België ligt. De lokale gasten van de camping zullen naar verwachting van Quicken de grens oversteken om daar geld te besparen. “En tanken is ook nog eens goedkoper.”
Rekensommetje
Mark van Zilteren is ook eigenaar van een camping op de grens met België. De camping heeft voornamelijk groepsaccommodaties. Hij maakt een kort rekensommetje. “Voor een groep die een weekend bij ons komt logeren betekent dat al gauw dat die ruim tweehonderd euro extra moet betalen.” De verhoging moet voor het grootste deel worden doorberekend naar de gasten, want volgens Van Zilteren zijn de marges al niet hoog. De campingeigenaar vreest vooral dat scholen niet meer komen.
Kwetsbare vakantieparken
Naast een vrees voor de afname van vakantiegangers die naar de campings (in grensregio’s) trekken, is belangenorganisatie HISWA-RECRON ook verbaasd door het besluit omdat het volgens hen haaks staat op het huidige beleid omtrent kwetsbare vakantieparken. Arthur van Disseldorp, regiomanager Noord-Brabant en Limburg, denkt dat hierdoor deze parken verder afglijden. “Parken, zeker in de grensstreken, gaan klanten verliezen, krijgen het financieel moeilijker, gaan minder investeren en glijden af. De btw-verhoging werkt contraproductief en moet van tafel.”
Afbeelding ter illustratie