Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Campingeigenaar verkoopt camping aan stichting en niet aan grote keten

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 5 min
location_on [xx]km
Campingeigenaar verkoopt camping aan stichting en niet aan grote keten / Foto: "Super & Market" at Camping Zeeburg, Amsterdam" door Tobias Niepel
Camping Zeeburg in Amsterdam is lange tijd uitgebaat door eigenaar Toon Weijenborg. Meerdere keren werd hij benaderd door grote kampeerketens die hem ‘substantiële biedingen’ deden voor overname van de camping. Keer op keer wees hij ze af, en besloot uiteindelijk om zijn camping te verkopen aan een stichting. Hiermee wil hij het ‘echte kampeergevoel’ in stand houden, meldt de Telegraaf.

De voormalig eigenaar van de Amsterdamse camping was op zoek naar een opvolger vanwege zijn naderende pensioen. Volgens de makelaar kon deze echter alleen worden verkocht aan een partij met een flinke zak geld. Op de verkoop kwamen dan ook vooral grote ketens af. Zij hadden volgens Weijenborg allerlei plannen met de camping die indruisten tegen de zijne. “De kleurrijke wagonettes eraf, chalets erop. Geen vegetarische kaart meer in het restaurant maar een standaard horecaconcept.” Met uiteindelijk een uitstraling ‘die past bij een keten’. Hij wil naar eigen zeggen de sfeer en karakter van de camping behouden, en passeerde dus voor deze aanbiedingen.

Uiteindelijk kwam Weijenborg op het idee om de camping in een stichting te stoppen. Geen gebruikelijke manier om een camping over te dragen, omdat het lastig is om de hoge investeringskosten te dekken om het park vitaal te blijven. Gelukkig kon Weijenborg een bank vinden. De camping is voor een lager bedrag verkocht, maar dat lijkt Toon niet te deren. Hierdoor blijft het karakter van de camping tenminste wel behouden. Hij blijft ook deel uitmaken van de stichting.  

Buitenlandse investeerders

Het beeld dat een groot deel van de campings in Nederland opgaan in buitenlandse ketens, is overigens niet helemaal correct. Uit onderzoek van Breda University of Applied Sciences blijkt dat 14 procent van alle 3.881 campings in Nederland in handen is van een buitenlandse keten. Het gaat om 29 procent van het totale aanbod. Wel beginnen deze ketens een grotere rol te spelen op de Nederlandse markt, met de komst van ketens als Landal (waar de Amerikaanse investeringsmaatschappij Platinum Equity achter zit), Roompot (KKR) die de kleinere parken willen overnemen.

Camping Zeeburg

Doordat de camping nu in een stichting zit behoudt het niet allen haar karakter, maar blijft er ook grip op de ontwikkeling van het bedrijf. Er wordt een focus gelegd op maatschappelijke doelen, zoals duurzaamheid en het bevorderen van ontmoetingen. Toon blijft in de directie van de stichting en heeft ook eigen geld geïnvesteerd.

21 november '24 (13:31)

Stembus voor de Parkvakanties Awards 2025 geopend

De genomineerden voor de prestigieuze Parkvakanties Awards 2025 zijn bekend. In vijftien categorieën strijden de beste vakantieparken en aanbieders om de felbegeerde titels. Het is nu aan het publiek om te bepalen wie de winnaars worden. Stemmen kan tot en met zondag 5 januari 2025. Dit meldt Parkvakanties.

20 november '24 (11:28)

Strengere controles op permanente bewoning vakantiepark Slot Cranendonck

Gemeentes Cranendonck en Heeze-Leende voeren op 19 en 20 november een intensieve controle uit op vakantiepark Slot Cranendonck. De actie richt zich op het opsporen van illegale permanente bewoning, waarbij handhaving en politie ondersteuning bieden waar nodig. Dit meldt RTV Horizon.

19 november '24 (12:08)

Controle vakantiepark De Ossenberg: permanente bewoning, vuurwapens en drugs gevonden

Bij een controle op vakantiepark De Ossenberg in Overberg zijn door de gemeente Utrechtse Heuvelrug en politie illegale zaken aangetroffen. De helft van de onderzochte recreatiewoningen op het park blijkt permanente bewoners te hebben. Ook lagen er in een huisje drugs met twee wapens. Dit meldt de gemeente Utrechtse Heuvelrug. 

19 november '24 ( 8:55)

In grote steden dak- en thuisloze winteropvang weer geopend

Dak- en thuisloze mensen in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht kunnen vanaf dinsdag een aantal dagen slapen in de zogeheten winterkoudeopvang. De komende dagen gaat de temperatuur namelijk flink zakken.

18 november '24 (13:33)

RvS heeft nog geen uitspraak gedaan over aanleg vakantiepark Silt, toch is bouw van start

Hoewel de Raad van State pas volgend jaar een uitspraak doet over de bouw van het vakantiepark Silt in Schinnen, is de eigenaar toch gestart met de aanleg ervan. De ontgrondingsvergunning is op orde en ook de gemeenteraad heeft akkoord gegeven. Het probleem ligt bij vijf omwonenden die geen vakantiepark willen in groeve Bruls. Dit meldt ZO-NWS.

17 november '24 (20:18)

Grote brand die woedde in sportschool Hoofddorp is uit

De grote brand die zondagavond woedde in een sportschool in het centrum van Hoofddorp is uit. Dat meldt de veiligheidsregio.

15 november '24 (13:15)

Overtredingen op recreatiepark Oud-Loosdrecht: illegale bewoning en bebouwing

Deze week heeft de gemeente Wijdemeren een grote bestuurlijke controle gehouden op een recreatiepark in Oud-Loosdrecht. Inspecteurs troffen er illegale bewoning en bebouwing aan en ook bleken er meerder milieuregels te worden overtreden. Zo was er sprake van gezonken boten en asbest. Bij de controle was ook politie aanwezig, die onder meer harddrugs, verboden wapens en hennep vond. Dit meldt Wijdemeren. 

14 november '24 (11:35)

Gedwongen vertrek voor bewoners vakantiepark de Wildhorst

Op het flink verouderde vakantiepark De Wildhorst in Heeswijk-Dinther wonen 93 permanente bewoners en 303 arbeidsmigranten, maar zij moeten er allemaal weg. De gemeente Bernheze heeft grootste plannen om het park te vernieuwen en wil permanente bewoning verbieden. Dit meldt Omroep Brabant.

13 november '24 (12:34)

Vernieuwd supermarktconcept van Albron op Center Parcs

Albron en Boon Food Group slaan de handen ineen om de supermarkten op Center Parcs-parken in Nederland en België te vernieuwen. Dit nieuwe supermarktconcept richt zich volledig op gemak, duurzaamheid en lokale producten, zodat gasten nog meer van hun verblijf kunnen genieten. Dit meldt Albron.

11 november '24 (12:21)

Start bouw luxe Van der Valk-hotel in Oegstgeest voor zakelijke klanten en toeristen

Donderdag 7 november is op de grens tussen Leiden en Oegstgeest de eerste paal geslagen voor het nieuwste Van der Valk-hotel, dat komt te staan op het Bio Science Park. Dit luxe hotel krijgt 173 kamers en negen vergaderruimtes en is bedoeld voor zakelijke en recreatieve gasten. Van der Valk mikt op de zakelijke markt met de nabijheid van het Bio Science Park en biedt toeristen een aantrekkelijke locatie met goede bereikbaarheid naar Leiden, de Bollenstreek en het strand. Dit meldt Sleutelstad.