Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Aa en Hunze gaf campingeigenaren geen eerlijke kans voor aankoop perceel

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 4 min
location_on [xx]km
Aa en Hunze gaf campingeigenaren geen eerlijke kans voor aankoop perceel / Afbeelding: Google Maps, Rene Schutte https://maps.app.goo.gl/5Kq7oQwN8S2d6WDe6
Camping De Berken mocht van gemeente Aa en Hunze een stuk natuurgrond in Gasselte kopen om daarmee de camping te vergroten. Daarmee handelde de gemeente echter in strijd met de wet. De gemeente stelde eisen voor de aankoop waar alleen De Berken aan kon voldoen. In een kort geding heeft de rechtbank in Assen bepaald dat er vooralsnog een openbare verkoop moet komen, meldt RTV Drenthe.

De gemeente stelde eisen waar alleen De Berken aan kan voldoen. Daarom vindt de rechtbank in Assen dat er geen sprake is geweest van een openbare verkoop.

Natura 2000-gebied

Toen de gemeente bekendmaakte dat het een perceel ging verkopen aan de camping, spande de Stichting Het Drentse Landschap (HDL) een zaak aan. Die vond het een slecht plan om de camping het stuk bos te laten veranderen in campingterrein.

Het Drents Landschap is eigenaar van Drouwenerzand, een Natura 2000-gebied naast het perceel dat de gemeente wilde verkopen. Daarmee zou de schakel tussen verschillende natuurgebieden verdwijnen en daar zag de natuurorganisatie niet veel goeds in.

Procedure

Tijdens de zaak kwam aan het licht dat de gemeente oneerlijke eisen stelde aan de verkoop. Met deze eisen was camping De Berken de enige partij die hieraan kon voldoen. Volgens de rechter was dit ook opzettelijk gedaan.

Zo was een van de eisen dat de nieuwe eigenaar ook nu al een aanliggend stuk grond in bezit moet hebben. Dat ging er niet in bij de rechter, want De Berken is namelijk de enige camping die daar grond heeft.

Zelf in beheer houden

Desondanks kan HDL de grond ook niet zomaar aankopen. De gemeente wil het stuk natuurgrond alleen verkopen als het campingterrein wordt. Anders houdt de gemeente het stuk grond liever zelf in beheer.

De rentmeester van HDL, Sander Udding, is in ieder geval blij dat het stuk grond nu nog natuur blijft. Van een overwinning wil hij echter niet spreken, omdat de toekomst van het stuk grond niet duidelijk is. “De rechter vindt ons namelijk geen partij om de grond te mogen kopen”, aldus Udding. Wat de verdere gevolgen zijn van het vonnis, is nog niet duidelijk.

16 september '24 (13:30)

Projectontwikkelaar gaat in bezwaar tegen weigering vergunning vakantiepark

Een boommarter houdt de bouw van een vakantiepark in recreatiegebied Vlietland tegen. Omdat het een beschermde diersoort is, kan er geen natuurontheffing worden verleend aan een projectontwikkelaar. Daar laat de projectontwikkelaar het niet bij zitten en dient bezwaar in, meldt Omroep West.

16 september '24 (11:46)

Onderzoeksbureau: ‘Vakantiepark Wico totaal ongeschikt voor recreatie’

Een heel positief oordeel is het niet. Een onderzoeksbureau onderzocht de mogelijkheid voor een recreatieve bestemming voor vakantiepark Wico in Schoonoord. Hun conclusie: het park is er absoluut ongeschikt voor. Vooral voorzieningen blijken te ontbreken, meldt RTV Drenthe.

13 september '24 (14:13)

Man maakt camper schoon en die brandt daarna volledig af

Donderdagmiddag moest de brandweer in Waalwijk naar een brand in een camper. Deze is volledig afgebrand. Het gebeurde vlak nadat de eigenaar de camper had schoongemaakt. De vlammen sloegen onder de motorkap vandaan. Bij de brand kwam veel rook vrij, meldt Brabants Dagblad.

12 september '24 (10:38)

Vakantieparken hebben steeds meer vaste bewoners

Dat er in het hoofdlijnenakkoord is afgesproken om permanente bewoning op vakantieparken te gedogen, blijkt ook uit cijfers van het CBS. Iets meer dan 59.000 mensen stonden op 1 januari 2024 ingeschreven met een woonadres op een vakantiepark. Dat is 14 procent meer dan vijf jaar geleden. Vaak gaat het om eenpersoonshuishoudens van hogere leeftijd met een recente inschrijving in Nederland. Dit melden CBS en NOS. 

11 september '24 (10:27)

Peter Gillis wil dat bewoners vakantiepark Prinsenmeer per direct verlaten

Bewoners van het vakantiepark Prinsenmeer in Asten zijn niet blij met het besluit van televisiebekendheid Peter Gillis. Hij eist dat zij per direct het terrein verlaten, meldt Hart van Nederland.

10 september '24 (12:37)

Vakantiepark vreest voor daling boekingen door plaatsen windmolens

De plannen van de gemeente Voorne aan Zee om twee hoge windmolens te plaatsen vallen niet goed bij vakantiepark Lakeside Resort Brielle in Zwartewaal. De directie van het Roompot-vakantiepark is geschrokken. Daarom heeft het bezwaar aangetekend, meldt PZC.

10 september '24 (10:24)

Caravan in rook opgegaan door brand

Dinsdagochtend woedde een flinke brand op Camping de Konijnenberg in Harderwijk. Daar stond een caravan in brand, waarna de vlammen metershoog boven de caravan uitstaken. Er is dan ook niets meer over van het voertuig, meldt Omroep Gelderland.

09 september '24 (15:05)

Gemeente keurt sloop zwembad op vakantiepark De Berckt goed

De gemeente Peel en Maas geeft toestemming aan vakantiepark De Berckt in Baarlo om een deel van het zwembad, waarvan in juli het dak instortte, te slopen. De gemeente keurde de sloopmelding goed, meldt L1.

09 september '24 (14:44)

Vakantieparken in Neder-Betuwe moeten weer recreatiebestemming worden

Er komt een einde aan de illegale bewoning van de vakantiehuizen op de parken in Neder-Betuwe. Daar gaat de gemeente ‘rigoureus leegvegen’. Om erop toe te zien dat alle illegale, vaak Oost-Europese, bewoners de vakantieparken verlaten, worden extra controleurs ingezet, meldt de Gelderlander.

06 september '24 (13:45)

Boommarter houdt bouw vakantiepark tegen

Bij recreatiegebied Vlietland bij Leidschendam wordt niet gestart met de bouw van een vakantiepark. Daar is namelijk een omgevingsvergunning afgewezen omdat hier een boommarter woont. Of dit een definitief einde van de plannen betekent, dat is niet duidelijk. Volgens wethouder Bianca Bremer houdt uitstel niet direct afstel in, meldt Omroep West.