Laatste blok Domtoren gelegd door kinderen
De afgelopen vijf jaar werd aan de Domtoren in het centrum van de stad gewerkt. 10.000 stenen uit de toren zijn bekeken en bij elke steen is beoordeeld of vervanging nodig was. Ook zijn veel andere delen van het gebouw gerepareerd en vernieuwd. Het hele project kostte zo'n 37 miljoen euro.
Het was eigenlijk de bedoeling dat de kinderen het laatste blok in de toren zouden zetten, maar dat was met meer dan 200 kilo veel te zwaar voor de kinderen. Dus was het eerder al in de voet geplaatst, zodat de kinderen alleen nog maar hoefden te duwen. Het gaat om een nieuw blok steen, waarop ook een herinnering staat aan de restauratie. De groep scholieren telde eerst samen met wethouder Dennis de Vries af en gaf vervolgens een duwtje tegen het blok steen, dat daarna nog met voegmortel werd opgevuld. Op het moment dat alles was afgerond, klonk er luid gejuich.
Lichter
De Vries vindt de toren heel mooi geworden. "Zelfs op het oog is de Domtoren al anders. Als je naar boven kijkt, zie je dat de Dom een stukje lichter is. De Dom staat echt weer te glanzen." Veel jonge inwoners van Utrecht zullen de toren alleen kennen met de steigers eromheen. Dat geldt niet voor de aanwezige scholieren uit groep 8 van basisschool Pieterskerkhof, die zeggen dat ze de toren allemaal nog wel kennen zonder de steigers.
Het werk is nog niet helemaal klaar. Zo staan er om de Domtoren nog hekken en moet ook een deel van de bestrating rond de toren nog worden gelegd. Het einde van de restauratie wordt op 9 november gevierd. Dan is ook koningin Máxima erbij.
Over vijftig jaar is de Domtoren opnieuw aan de beurt voor een renovatie. Of dat dan ook weer zo'n grootschalige klus wordt als nu, kan De Vries nog niet zeggen. "We weten dat het over vijftig jaar weer zover is. Dat is ver weg, ook in politieke termen. Maar we weten waar we rekening mee moeten houden. Het is een groots project, het kost geld, het is intensief en het doet wat met de stad als de toren vijf jaar lang in de steigers staat."