Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bewoners EuroParcs bezorgd over nieuwe huurcontracten: ‘Het zijn wurgcontracten’

Door Nationale Recreatiegids / Johanne Levinsky
schedule 4 min
location_on [xx]km
Bewoners EuroParcs bezorgd over nieuwe huurcontracten: ‘Het zijn wurgcontracten’
Vakantieparkketen Europarcs wil de regels in huurcontracten straks verscherpen. Eigenaren van chalets of huisjes op deze parken maken zich hier grote zorgen over en noemen de nieuwe overeenkomsten wurgcontracten. Van de huidige zeshonderd verschillende contracten, moeten er zes overblijven. De vrees op EuroParcs Beekbergen is dat er straks sprake is van een ‘eenheidsworst’ waarbij bewoners opgelegd krijgen hoe hun huis en tuin eruit moeten zien. Wijken ze daar vanaf, dan krijgen ze mogelijk forse boetes. Dit meldt de Stentor. 

Op vakantiepark Beekbergen van EuroParcs hebben eigenaren nu een mini-bieb staan of een glijbaan in de tuin. Volgens een van de bewoners is dat straks niet meer toegestaan en mogen bewoners niet meer dan een ornament in hun tuin hebben staan.

Leven moeilijk maken

Als er zoveel onvrede is, waarom weigeren ze het contract dan niet? Omdat het park van EuroParcs is en blijft. “Ze kunnen je het leven heel moeilijk maken”, zegt de bewoner die anoniem wil blijven. De keten kan er bijvoorbeeld voor kiezen om huisjes van eigenaren die hun plekje willen verhuren, niet online te zetten. Bewoners van andere, vooral oudere, vakantieparken van het bedrijf maken zich ook zorgen. Tegelijkertijd is er ook een groep bewoners die wél voor scherpere regels in de overeenkomsten is.

Bezuinigingen zonder financiële gevolgen voor bewoners

EuroParcs neemt maatregelen om de miljoenentekorten terug te dringen. Het bedrijf kampt al langere tijd met ernstige geldproblemen en heeft een schuld van 200 miljoen euro bij onder andere de Amerikaanse geldschieter Ares en banken zoals ABN AMRO en Rabobank. EuroParcs laat weten de zorgen van bewoners te begrijpen, maar kan de waardering van eigenaren en hun gasten alleen verhogen als er afscheid wordt genomen van de zeshonderd verschillende contracten. “Met de nieuwe basisovereenkomst, en nog maar zes eigendomscontracten kunnen we beter inspelen op de wensen en behoeften van (potentiële) eigenaren van een recreatiewoning.” Woordvoerder Yvonne Damhoff-Alblas benadrukt dat eigenaren hier geen financiële gevolgen door zullen ervaren, behalve hopelijk de positieve.

24 januari '25 (13:04)

Vakantiepark Sallandshoeve in Nieuw Heeten getroffen door stroomstoring

Een groot deel van Salland heeft geen stroom en ook vakantiepark Sallandshoeve heeft geen elektriciteit. Zonder stroom is er ook geen internet, waardoor het park telefonisch en online niet bereikbaar is. Dit meldt Salland1.

23 januari '25 (13:22)

Bungalowpark Lathum vecht dwangsommen gemeente Zevenaar aan

De gemeente Zevenaar stond deze week tegenover Bungalowpark Horsterland B.V. in de rechtbank, vanwege oplegde dwangsommen. Volgens de gemeente houdt het vakantiepark in Lathum permanente bewoning onvoldoende tegen en doet het te weinig om criminaliteit op het park aan te pakken. In een schuur van een chalet zijn grondstoffen voor drugs en een wapen gevonden en zeker vier keer was Horsterland in overtreding van de Opiumwet. Dit meldt Omroep Gelderland. 

21 januari '25 (12:14)

Bouw binnenzwembad Familie Resort Molenwaard van start

Familie Resort Molenwaard breidt uit met een langverwachte voorziening: een binnenzwembad. De bouw van het nieuwe zwembad, Het Boothuis, is deze week officieel gestart. Fien en Teun, de populaire mascottes van het resort en het nabijgelegen Avonturenboerderij Molenwaard, waren bij de symbolische eerst geslagen paal aanwezig. Dit meldt Looopings. 

21 januari '25 (10:02)

Efteling laat ontwerp van het nieuwe hotel zien

Het Efteling Grand Hotel, het nieuwe luxueuze hotel van de Efteling, gaat aankomende zomer haar deuren openen. In 2024 liep de bouw van het hotel en de bouw van een nieuwe entree vertraging op. De Efteling laat met een nog niet eerder verschenen ontwerp zien hoe het hotel eruit komt te zien. Dat meldt het AD.

20 januari '25 (15:50)

Camping De Kleine Wolf uit Overijssel alweer de beste van Nederland

Camping De Kleine Wolf is opnieuw de beste camping van Nederland. Het vakantiepark uit Stegeren werd door ANWB-kampeerders in 2020, 2022, 2024 en nu weer verkozen tot de beste. Dat meldt De Stentor. 

15 januari '25 (14:18)

Advocaat Gillis eist vrijspraak of aanzienlijke strafvermindering

De advocaat van Peter Gillis vindt dat hij vrijgesproken moet worden of een aanzienlijke strafvermindering moet krijgen in de belastingfraudezaak waarin hij verdachte is. Dat zei advocaat Mark Hendriks volgens Omroep Brabant woensdag in de rechtbank in Den Bosch.

14 januari '25 (12:46)

Vakantiepark Kiekebelt biedt plek aan meer statushouders

Na eerder al vijftien chalets te hebben gehuurd voor Oekraïense vluchtelingen, huurt de gemeente Wierden nog eens tien extra chalets voor 15 statushouders op vakantiepark de Kiekebelt in Hoge Hexel. Dit meldt 1Twente.

14 januari '25 (12:18)

Vastgoedondernemer Peter Gillis moet jaar de gevangenis in vanwege belastingfraude

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een gevangenisstraf van achttien maanden, waarvan zes voorwaardelijk, tegen vastgoedondernemer en realityster Peter Gillis voor onder meer het jarenlang plegen van belastingfraude. De 62-jarige Gillis wordt niet alleen verdacht van belastingfraude, maar ook van het onjuist voeren en bewaren van administratie, het verstrekken van onjuiste gegevens aan de Belastingdienst en het niet tijdig doen van belastingaangifte.

10 januari '25 ( 9:30)

Onderzoek ANWB: minder Nederlanders van plan om op vakantie te gaan

Iets minder Nederlanders zijn dit jaar van plan om op vakantie te gaan, komt naar voren uit een onderzoek van de ANWB. Iets meer dan 85 procent zei op vakantie te willen gaan, in 2024 en 2023 gaven ongeveer negen op de tien mensen dit aan.

08 januari '25 (10:10)

Verenigd Koninkrijk scherpt regels internationale reizigers aan

Het Verenigd Koninkrijk scherpt de regels aan voor internationale reizigers. Zij moeten zich vanaf deze woensdag voor vertrek online registreren, ook als ze op Brits grondgebied alleen overstappen op een andere vlucht. De nieuwe regels gelden aanvankelijk alleen voor reizigers van buiten de EU, maar vanaf 2 april verandert dit. Dan hebben ook Nederlanders en andere Europeanen de nieuwe Electronic Travel Authorisation (ETA) nodig.