Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Minder Nederlanders op vakantie naar VS en Canada door dure dollar

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
amerika
Minder Nederlanders gaan dit jaar op vakantie naar de Verenigde Staten en Canada. Door de duurdere dollar ten opzichte van de euro zijn reizen naar de twee landen flink in prijs gestegen, waardoor de Nederlandse consument liever voor een andere bestemming kiest. De verwachting is niet dat door de komst van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump Nederlanders vaker wegblijven, stellen gespecialiseerde reisaanbieders tegen het ANP.

"Nederlanders reageren daar helemaal niet op, dat zagen we ook tijdens de eerste periode van Trump", zegt eigenaar Paul Backer van Tioga Tours tijdens de nieuwjaarsreceptie van branchevereniging ANVR.

"Amerikaanse campingverhuurders zeiden, en die hebben een aardig beeld van heel Europa, dat na 9/11 alle Zwitsers hun reis annuleerden, de helft van de Duitsers en nul Nederlanders. Dat geeft aan hoe Nederlanders tegen politieke situaties aankijken", zegt Backer. Nederlanders vragen nu nog wel offertes aan voor Amerika-reizen, maar haken volgens hem alsnog vaker af bij het zien van de met 10 tot 15 procent gestegen prijs.

Alternatieve bestemmingen

"Als de prijs goed is, gaan Nederlanders gewoon", voegt directeur Natasja Eshuis van Travel Trend toe. "Maar nu kosten onze reizen een paar honderd euro meer. Als gezin kun je dan al snel uitrekenen dat je in Thailand of Indonesië goedkoper uit bent. Daar is nu meer belangstelling voor. We weten niet of het om precies dezelfde klanten gaat, maar wij vangen met Azië op wat we in Amerika aan omzet verliezen."

De ANVR herkent de mindere belangstelling voor reizen naar de VS en Canada. Verre reizen winnen over het algemeen wel aan populariteit, al blijft het aandeel in de totale hoeveelheid reizen lager dan voor de coronacrisis (14,2 procent tegenover 15,8 procent). "Indonesië en China kwamen zeer traag uit de coronadip maar zijn nu weer helemaal 'back on track'", stelt de vereniging.

Groeiverwachtingen

Over de hele linie rekent ANVR-directeur Frank Radstake voor 2025 op een "lichte" groei van het aantal boekingen. Of daarmee de gevolgen van de coronacrisis helemaal worden ingelopen, kan hij nog niet voorspellen. Aanvankelijk dacht de branche dat er vorig jaar al voor het eerst weer meer boekingen zouden zijn dan in 2019, maar onder meer door de invloed van prijsstijgingen kwam de groei uit op een lager dan verwachte kleine 4 procent.

08 januari '25 (10:10)

Verenigd Koninkrijk scherpt regels internationale reizigers aan

Het Verenigd Koninkrijk scherpt de regels aan voor internationale reizigers. Zij moeten zich vanaf deze woensdag voor vertrek online registreren, ook als ze op Brits grondgebied alleen overstappen op een andere vlucht. De nieuwe regels gelden aanvankelijk alleen voor reizigers van buiten de EU, maar vanaf 2 april verandert dit. Dan hebben ook Nederlanders en andere Europeanen de nieuwe Electronic Travel Authorisation (ETA) nodig.

07 januari '25 (11:43)

Noodlijdend vakantiepark ’t Broeckhuys krijgt geen tijd om regeling te treffen met schuldeisers

Vakantiepark ’t Broeckhuys in Ewijk, voorheen De Groene Heuvels, balanceert opnieuw op de rand van faillissement. Beheerder Groene Heuvels Beheer B.V. (GHB) en de horeca-exploitant vroegen de rechtbank Gelderland om een afkoelingsperiode van vier maanden. Hiermee wilden ze tijd winnen om een regeling met schuldeisers te treffen. De rechtbank wijst dit verzoek echter af. Dit meldt de Gelderlander.

06 januari '25 ( 9:25)

Sporthal in Lochem in brand

In een sporthal aan de Runmolenlaan in Lochem (Gelderland) woedt een grote brand. Volgens de brandweer slaan de vlammen uit het dak.

02 januari '25 (10:00)

Dit zijn de voorspellingen voor de kampeertrends in 2025

Als we vooruitkijken naar 2025, zien we een aantal spannende ontwikkelingen op het gebied van kamperen. De focus op duurzaamheid zal nog verder worden versterkt, met nieuwe innovaties die het kamperen nog milieuvriendelijker maken. Denk aan waterstof-aangedreven campers, zonnepanelen die niet alleen energie leveren maar ook waterzuivering mogelijk maken, en verbeterde recyclingtechnologieën.

31 december '24 (11:00)

Kampeertrends 2024: duurzaamheid, digitale detox en gezinsvriendelijk

Kamperen blijft een geliefde manier om te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven, en in 2024 zien we een aantal opvallende trends die het kampeerlandschap veranderen. Duurzaamheid, technologie en het verlangen naar verbinding met de natuur staan centraal, wat zorgt voor een kampeerervaring die zowel milieubewust als innovatief is.

31 december '24 ( 9:00)

Europarcs in 2024: dit gebeurde er allemaal

Europarcs in 2024: dit gebeurde er allemaal

Het jaar 2024 was er een van groei, uitdagingen en controverse voor Europarcs, een van de grootste vakantieparkexploitanten in Nederland. Met ambitieuze bouwprojecten, innovatieve concepten, maar ook kritiek en financiële perikelen, bleef het bedrijf volop in het nieuws. We blikken terug op de belangrijkste gebeurtenissen.

30 december '24 (13:00)

Aantal vuurwerkvrije vakantieparken in Nederland neemt toe

Het aantal vuurwerkvrije vakantieparken in Nederland is verder toegenomen. Volgens recreatieplatform Parkvakanties zijn er momenteel zestig parken die uitdrukkelijk zeggen vuurwerkvrij te zijn tijdens de jaarwisseling. Dat zijn er enkele meer dan een jaar terug.

30 december '24 ( 9:25)

Ruimte voor KNVB in Alkmaar mogelijkheid

De KNVB is welkom in Alkmaar. Die gemeente heeft via een video op sociale media laten weten dat zij de benodigde ruimte biedt voor de internationale en nationale plannen van de voetbalbond.

27 december '24 (14:18)

Legalisering permanent wonen in recreatiewoningen krijgt nieuwe impuls

Mensen die sinds peildatum 16 mei 2024 permanent in een recreatiewoning wonen, kunnen een persoonsgebonden omgevingsvergunning aanvragen. Met deze vergunning mogen zij hun recreatiewoning officieel gebruiken als permanente woonruimte. Tot nu toe hebben 2000 mensen uit 120 gemeenten zich aangemeld, een druppel op de gloeiende plaat gezien het woningtekort van 400.000 woningen. Dit meldt ING.