Driemaster ‘Oosterschelde’ start bijzondere expeditie
Bijna 200 jaar nadat Charles Darwin aan boord van HMS Beagle stapte om de wereld te verkennen en de natuur te documenteren, volgt deze baanbrekende reis zijn voetsporen. Aan boord zal een mix van betalende gasten en natuuronderzoekers zijn, die allemaal mee zullen helpen met het sturen, navigeren en het zetten van de zeilen van de driemaster. De route voert langs veel van de meest bijzondere natuurgebieden op aarde – van de Atlantische regenwouden in Brazilië tot het meest afgelegen bewoonde eiland ter wereld. Langs smeulende vulkanen, tropische atollen in azuurblauwe wateren en het unieke leven op de Galapagoseilanden.
Uitzwaaien
Om deze gedenkwaardige start op 4 augustus te vieren, worden gasten welkom geheten op een besloten evenement in het Maritiem Museum in Rotterdam. Er wordt een korte toespraak gehouden door Annet Koster, voorzitter van Stichting het Rotterdamse Zeilschip, Gerben Nab, kapitein en directeur van Reederij Oosterschelde en de Britse bioloog Stewart McPherson, initiatiefnemer van dit project.
Aansluitend is iedereen welkom om 19.45 uur in de Leuvehaven in Rotterdam om de Oosterschelde uit te zwaaien of mee te varen met een van de schepen die de Oosterschelde de eerste mijlen zullen vergezellen. De Oosterschelde zelf zet koers naar Plymouth UK, waarvandaan de Beagle, met de jonge Charles Darwin aan boord, in 1831 is vertrokken.
Tall Ships
De afgelopen tien jaar zijn reizen op Tall Ships enorm populair geworden. Zeilliefhebbers met een hang naar avontuur, proberen te ontsnappen aan de dagelijkse sleur en verkennen vanaf deze schepen de schoonheid van de wereld op een – relatief – milieuvriendelijke manier. Iedereen die wil kan een plek aan boord boeken op een van de 32 etappes van DARWIN200 Global Voyage. Zeilervaring is geen vereiste om deel te nemen, zin in avontuur en een goede gezondheid wel.
De ‘Oosterschelde’ is een van de oudste en meest authentieke schepen in de internationale vloot van Tall Ships. Ze is een van die zeer zeldzame en historische Tall Ships en het grootste zeilschip dat ooit in Nederland is gerestaureerd. De Nederlandse overheid registreerde haar als monument van grote cultuurhistorische waarde.
Voorbereiding wereldreis
Na een zeer intensieve restauratie stelde Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden, beschermvrouw van de koopvaardij, de Oosterschelde in 1992 weer in gebruik. Het schip is een monument voor de Nederlandse scheepsbouw. Kapitein en directeur van de rederij Gerben Nab beschreef dat het schip minstens aan haar 5 leven toe is, beginnend in 1917 als vrachtschip. De afgelopen dertig jaar heeft de Oosterschelde duizenden zeilers en avonturiers aan boord verwelkomd, waaronder royalty’s, politici, presidenten en popsterren. Ze zeilde, sinds de restauratie, de afstand van de aarde naar de maan, en terug.
De Oosterschelde was het eerste Nederlandse commerciële Tall Ship dat naar zowel de noord- als de zuidpool voer en met succes de beruchte Kaap Hoorn rondde. Tijdens de pandemie, toen de wereld op slot ging, werkte de bemanning onvermoeibaar door om de Oosterschelde naar een hoger niveau te tillen ter voorbereiding op de DARWIN200 Global Voyage. Tijdens deze reis zal de Oosterschelde voor de derde keer Kaap Hoorn ronden, de Mount Everest van de zeilwereld.