Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Als het aan Amsterdam ligt meren daar geen cruiseschepen meer aan

Door Nationale Recreatiegids
schedule 11 min
location_on [xx]km
Als het aan Amsterdam ligt meren daar geen cruiseschepen meer aan / Foto: "Cruiseschip Seven Seas Explorer voor het Centraal Station in Amsterdam" door Wessel Blokzijl
'Varende flatgebouwen’. Dat is hoe de gemeenteraad van Amsterdam cruiseschepen noemt. Ze willen dat deze niet meer door het IJ komen. De gemeenteraad vindt de kolossale schepen ‘te vies’ en ‘te toeristisch’. Dat meldt NRC.

Een voorbeeld van een cruiseschip en haar afmetingen: de Norwegian Prima van rederij Norwegian Cruiselines. Zestien verdiepingen, bijna 300 meter lang en ruimte voor meer dan 3.200 passagiers.

Amsterdammers zijn al lang niet meer onder de indruk van deze grote schepen die door het IJ varen. De gemeenteraad noemt de schepen ‘varende flatgebouwen’ en roept het college op om deze te verbannen uit de stad. Daarvoor dienen coalitiepartijen D66, GroenLinks en PvdA een motie in. Ze rekenen op een flinke meerderheid.

De initiatiefnemer van de motie, Ilana Rooderkerk (fractievoorzitter D66), vindt de ‘extreem vervuilende’ schepen niet meer passen in het beeld van Amsterdam. Ze verwijst naar Venetië, die twee jaar geleden cruiseschepen in de ban heeft gedaan en sindsdien een enorme afname van luchtvervuiling in de stad zagen.

Rooderkerk noemt dit soort toerisme ‘als een sprinkhanenplaag’ die ‘in één keer de binnenstad in trekken’, met bijbehorende overlast. Dat schreef zij vorige maand in een opiniestuk in Het Parool.

Toerisme in Amsterdam

Sinds de eeuwwisseling heeft de hoofdstad van het land een cruiseterminal, aan de oostkant van het Centraal Station. Uit cijfers van terminaleigenaar Cruise Port Amsterdam (CPA), blijkt dat cruisetoerisme in Amsterdam steeds populairder is geworden. Tot 2018 groeide het aantal passagiers gestaag met 10 procent. Pas na de coronapandemie was hier een dip in te zien: naar verwachting komen er dit jaar 300.000 toeristen met een cruiseschip naar Amsterdam.

Daarnaast brengen de riviercruises ook veel toeristen naar de stad. Naar schatting meren er ongeveer 2.100 boten aan in de hoofdstad, goed voor 500.000 bezoekers.

Toch komt het grootste gedeelte van de toeristen aan per vliegtuig. Wel zou een verbod op cruiseschepen een bijdrage kunnen leveren op de in bedwanghouding van het toerisme. Rooderkerk verwijst naar de ‘signaalwaarde’ van 18 miljoen overnachtingen die de raad vaststelde. Op het moment dat het aantal toeristen hierboven komt, dan verplicht het college zich tot het nemen van ‘aanvullende maatregelen’.

Vervuilende stoffen

Naast een overschot aan toerisme is er nog een andere reden voor de coalitiefracties om de motie in te dienen. Cruiseschepen zijn niet goed voor het klimaat en schone lucht. Ondanks dat de schepen geen normen overschrijden, zorgen ze voor veel vervuiling: niet alleen CO2, maar ook vervuilende stoffen zoals stikstof, zwavel en fijnstof komen vrij bij de verbranding van bunkerolie, wat vaak wordt gebruikt om de schepen aan te drijven. In een artikel van het NOS wordt gesteld dat een cruiseschip gemiddeld 700 liter per uur opslurpt. Een groot cruiseschip zou evenveel CO2 uitstoten als 84.000 auto’s, net zo veel stikstofdioxide als 400.000 auto’s, zoveel fijnstof als 1 miljoen auto’s een zoveel zwaveloxide als 376 miljoen auto’s. In een ander onderzoek wordt de dagelijkse uitstoot vergeleken met die van 31.000 vrachtwagens die een rondje maken over de Ring A10.

Een belangrijk argument voor tegenstanders is daarnaast dat de schepen de motor aan laten staan als zij aanmeren. Er is geen energievoorziening vanaf de kade. Dat geldt volgens CPA niet voor riviercruises.

In 2030 komt er een verbod op, dan moeten cruiseschepen hun energie vanaf de kade krijgen. CPA-directeur Dick de Graaff stelt dat zij dat niet kunnen garanderen, hoewel hij zegt dat de sector ‘in hoog tempo aan het verduurzamen is’.

Regie in eigen hand

Formeel gezien kan Amsterdam zelf de regie in handen nemen: de terminal is eigendom van het Havenbedrijf, dat wordt beheerd door de gemeente. Wel zegt wethouder Hester van Buren dat een eventueel besluit ‘op basis van onderzoek en goede afwegingen’ moet worden genomen, en dat het is samenspraak is met andere gemeenten en belanghebbenden in het Noordzeekanaalgebied. Ze stelt dat de stad niet in zijn eentje kan bepalen wat de toekomst is van de cruisevaarten in het gebied.

Van Buren zegt daarnaast dat de stad al maatregelen neemt. Ze wijst op een capaciteit van 300 aanmeringen per jaar, terwijl het vorige college een maximum van 190 opstelde. Er loopt ook een onderzoek naar de riviercruises.

De wethouder wil één ding duidelijk maken: dat de passagiers niet moeten worden vergeleken met een ‘sprinkhanenplaag’. “Dat is niet netjes en zou ik nooit zo zeggen”, aldus Van Buren.

06 september '24 (15:06)

Dolfinarium verliest lidmaatschap branchevereniging: voldoet niet aan eisen

Dolfinarium in Harderwijk heeft het lidmaatschap bij de internationale branchevereniging voor zeezoogdieren, European Association for Aquatic Mammals (EAAM), niet verlengd. Het park heeft voldoet niet aan de eisen van de vereniging, meldt de Stentor.

06 september '24 (13:12)

Preview van nieuw pretpark in Achterhoek te zien bij attractievakbeurs

De initiatiefnemer heeft plannen voor meer dan 20 attracties, kasteeltorens en een overdekte hal met een oppervlakte van 9.000 vierkante meter. Het heeft al de bijnaam ‘Efteling van de Achterhoek’. Attractiepark Bommelwereld moet in 2025 in Groenlo open gaan, meldt de Gelderlander.

06 september '24 (11:37)

Amsterdamse Hortus heeft plannen voor eigen waterbuffer

De botanische tuin in Amsterdam gebruikt jaarlijks zo’n 5.000 kubieke meter water. Om zo min mogelijk een beroep te doen op het al schaarse drinkwater wil De Hortus daarom zelf water opslaan. De daarvoor gebruikte technieken en berekeningen zouden ook toegepast kunnen worden op parken, daktuinen en sportvelden in de stad, meldt Het Parool.

05 september '24 (14:20)

Pater Davidshert en elandantilopen geboren in Safaripark Beekse Bergen

Half augustus zijn een Pater Davidshert en twee elandantilopen geboren in Safaripark Beekse Bergen. De laatste keer dat er elandantilopen in het park ter wereld kwamen, was in 2018. De geboorte van het Pater Davidshert is al helemaal bijzonder, omdat er wereldwijd slechts een paar duizend van bestaan. In de negentiende eeuw raakte de diersoort met de bijzondere bijnaam ‘sze pu shiang’ bijna uitgestorven door intensieve jacht. Dit meldt Beekse Bergen. 

04 september '24 (12:27)

Scary Prairie en Western Nightmares terug in Attractiepark Slagharen

De Halloween-evenementen in Attractie- en Vakantiepark Slagharen waren een succes vorig jaar, en keren daarom weer terug naar het pretpark. Vorig jaar was de eerste keer dat Slagharen het evenement organiseerde. Dit jaar gaat het park het evenement uitbreiden met een overdekte Crows Nest en een Monsterwalk, meldt Attractiepark Slagharen. 

03 september '24 (12:40)

DierenPark Amersfoort lid van vereniging voor dagattracties

Sinds 1 september is DierenPark Amersfoort aangesloten bij de Club van Elf, de brancheorganisatie voor dagattracties. Daarmee is de dierentuin het vierentwintigste lid van de vereniging, waar onder andere musea, dierentuinen, attractieparken en stadsattracties bij zijn aangesloten, meldt de Club van Elf.

03 september '24 (10:59)

Deze maand zijn aantal attracties in Efteling gesloten

Het zomerseizoen zit er op en de scholen zijn overal in het land weer begonnen. En wanneer scholen open gaan, sluiten attracties in de Efteling voor onderhoud. Wanneer je een bezoekje brengt aan het Kaatsheuvelse attractiepark moet je dus wel opletten welke er gesloten zijn. In september zijn een aantal grote attracties gesloten, meldt AD.

02 september '24 (14:06)

Op de boulevard in Egmond aan Zee staat weer een reuzenrad

Niet alleen bezoekers die naar de boulevard van Egmond aan Zee komen, maar ook de uitbater is verheugd dat het reuzenrad na jaren afwezigheid weer terug is gekeerd. Vrijdagmiddag werd deze feestelijk geopend. De uitbater van het reuzenrad, Jan Vallentgoed, is blij dat hij, met alle moeite van dien, de attractie weer in zijn geboortedorp heeft staan. Dat meldt NH Nieuws.

02 september '24 (10:54)

Gezin geweigerd bij Efteling na ruzie met medewerkster

Toen vrijdagmiddag een gezin de Efteling wilde bezoeken, ontstond er op de parkeerplaats een ruzie tussen twee dochter van het gezin en een medewerkster van het attractiepark. Daarbij werd ‘geduwd en getrokken’. Na de confrontatie mocht het gezin het pretpark niet meer in, meldt Omroep Brabant.

30 augustus '24 (12:06)

Acrobatische theatershow CARO in Efteling Theater krijgt zevende seizoen

De vertoning van de acrobatische theatershow CARO in de Efteling krijgt een nieuw seizoen. Inmiddels is de voorstelling in het pretpark in Kaatsheuvel al bij het zevende seizoen. De voorstelling is een succes: ook na zes jaar trekt de voorstelling nog altijd volle zalen. De voorstelling is hiermee de op een na langstlopende theatervoorstelling van Nederland, op de musical Soldaat van Oranje na. De show in de Efteling wordt gekenmerkt door familiesferen, vol met muziek, dans en acrobatiek, meldt de Efteling.