Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Dit is het mooiste gebouw van Nederland

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Dit is het mooiste gebouw van Nederland / Foto: "KAsteel de Haar" door  Bernt Rostad
Van alle monumenten en andere publiekstoegankelijk gebouwen vindt de Nederlander Kasteel de Haar het mooist. Het kasteel bij Utrecht wint het hiermee van Kunstmuseum Den Haag en Paleis het Loo in Apeldoorn. Dit blijk uit het Cultuursector Merkenonderzoek 2023. Aan het onderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy deden sinds 2006 130.000 respondenten mee. Van alle evenementen, biedt Open Monumentendag de mooiste locaties, gevolgd door Concert at SEA dat jaarlijks op de Zeeuwse Brouwersdam plaatsvindt, meldt Hendrik Beerda Brand Consultancy.

“Zodra mensen Kasteel de Haar kennen, zijn ze er enorm enthousiast over. Het is dan ook het grootste kasteel van Nederland. Uit het onderzoek blijkt echter ook dat bijna twee derde van de Nederlanders nog nooit van het monument hebben gehoord. Hier ligt dus een kans voor de organisatie. Als ze ervoor zorgen dat veel meer mensen de naam gaan kennen, kan het bezoekersaantal nog flink groeien”, aldus merkadviseur Hendrik Beerda. “Ook de nummer twee onder de mooiste gebouwen van Nederland, Kunstmuseum Den Haag, heeft nog veel te winnen qua merkbekendheid. Door de naamswijziging in 2019 verloor het oude Gemeentemuseum Den Haag de helft van zijn achterban.”

Aantrekkelijkste gebouwen

1.     Kasteel de Haar

2.     Kunstmuseum Den Haag

3.     Paleis Het Loo

4.     Nationaal Militair Museum

5.     Muiderslot

Evenement met hoogste rapportcijfer

Open Monumentendag is vanwege alle mooie locaties die het toont het hoogste gewaardeerde evenement van Nederland, blijkt uit het onderzoek. Ook staat de jaarlijkse openstelling van duizenden monumenten nummer één op het verlanglijstje van de Nederlander om te gaan bezoeken. “In deze tijden van hoge inflatie wordt de entreeprijs van evenementen een drempel voor steeds meer mensen. Open Monumentendag is hierin een welkome uitzondering, dankzij de gratis toegang”, verklaart Beerda.

Mooiste locaties festivals en evenementen

1.     Open Monumentendag

2.     Concert at SEA

3.     Oerol

4.     Museumnacht Amsterdam

5.     Parade

Over Cultuursector Merkenonderzoek

Het Cultuursector Merkenonderzoek is met de Universiteit van Amsterdam ontwikkeld en wordt sinds 2006 uitgevoerd. Sindsdien zijn 130.000 respondenten ondervraagd over de reputatie en groeipotentie van alle Nederlandse cultuurorganisaties. Het onderzoek wordt in eigen beheer uitgevoerd en heeft geen opdrachtgever of andere belanghebbende.

27 juni '24 (11:35)

Volop waterpret met educatief tintje in DierenPark Amersfoort

DierenPark Amersfoort organiseert tijdens de zomervakantie het evenement Waterpret! Een evenement waar kinderen hun lol niet op kunnen en heerlijk kunnen genieten van speelfonteinen, spetterspellen en een watertocht. Dit meldt DierenPark Amersfoort. 

26 juni '24 (11:30)

Dit is er allemaal in de Efteling te beleven tijdens de zomervakantie

Vanaf 28 juni tot en met 1 september kunnen bezoekers van de Efteling genieten van extra entertainment en de heropende Piraña, en gebruikmaken van de langere openingstijden. Het pretpark is dan namelijk geopend tot 22.00 uur. Dit meldt de Efteling.

25 juni '24 (13:14)

Voormalig leeuwenverblijf ARTIS straks voor de maki’s en vari’s

De rode vari’s, ringstaartmakis’en een schildpad uit Madagaskar krijgen straks een nieuw verblijf in ARTIS. Ze komen te wonen in voormalig leeuwenverblijf het Kerberterras. Eind dit jaar wordt het terrein volledig gerenoveerd zodat de kleinere beesten er kunnen wonen. De leeuwen wonen tegenwoordig op een veel groter terrein in de dierentuin. Dit meldt NH Nieuws.

24 juni '24 (10:40)

Prinses op de Erwt toegevoegd aan Sprookjesbos in de Efteling

De Efteling is bezig met een nieuwe toevoeging aan het Sprookjesbos. De Prinses op de Erwt, van het bekende sprookje van Hans Christian Andersen, krijgt in het voorjaar van 2025 een plekje aan de rand van het bos, maakte het attractiepark maandag bekend. De werkzaamheden gaan in het najaar van start.

21 juni '24 (12:53)

Kermis in Dordrecht is verhuisd en heeft plek voor vijftig attracties

Vanaf zaterdag gaat de kermis in Dordrecht negen dagen lang open. En de kermis is groter dan ooit dankzij de verhuizing van de binnenstad naar de Laan van Europa. Bezoekers kunnen genieten van meer dan vijftig attracties. Kermismeester Ruud de Dreu is enthousiast en noemt het een openluchtpretpark. Dit meldt RTV Dordrecht. 

21 juni '24 (11:03)

Fossa's voor tweede keer geboren Zooparc Overloon

Voor de tweede keer zijn in een Nederlands dierenpark fossa's geboren. In ZooParc Overloon kwamen de twee fossa's of fretkatten ter wereld. De eerste keer was in 2021, eveneens in Overloon.

20 juni '24 (11:10)

Efteling wil studiedagen in kaart brengen om drukke dagen vast te stellen

Studiedagen van scholieren betekenen voor de Efteling vaak onverwachtse drukte. Vandaar dat de Efteling op een speciale pagina op de website aan ouders vraagt om de studiedagen van hun kinderen in te vullen. Iedere ouder kan maximaal tien dagen invullen. De Efteling kan hierdoor de personeelsplanning zo aanpassen dat er op zulke dagen voldoende bezetting is. Dit meldt Looopings.

19 juni '24 (10:32)

Kermis Lelystad gaat niet door: vergunningaanvraag ‘niet realistisch’

Voor het tweede jaar op rij gaat de kermis op De Meent in Lelystad niet door. De vergunning die werd ingediend bleek ‘niet realistisch’, aldus de gemeente. Wat er dan precies niet realistisch was aan de aanvraag, dat wil de gemeente niet kwijt, meldt Omroep Flevoland.

19 juni '24 ( 9:43)

Attractie in Oud Valkeveen blijft steken: inzittenden half uur vast

Het zal een spannend half uur zijn geweest voor een aantal kinderen die dinsdag in attractiepark Oud-Valkeveen in Naarden waren. Toen zij samen met een ouder in de vrije val-attractie gingen voor een duikvlucht bleef de attractie steken. De inzittenden hebben een half uur vastgezeten, tot zij met een hoogwerker uit de attractie werden bevrijd, meldt NH Nieuws.

18 juni '24 (12:02)

Zwemkasteel Nienoord weer geopend

Na een periode van verbouwing en verduurzaming is het zwembad op Landgoed Nienoord, het Zwemkasteel, weer geopend. Vandaag starten de zwemleskinderen weer met hun zwemlessen bij Zwemkasteel Nienoord in Leek, meldt Landgoed Nienoord.